Exodus: Persona Non Grata

Amerika en thrash metal: iedereen onder ons kent de vier groten van daar: Metallica, Megadeth, Slayer en Anthrax. Maar daar net onder zitten een heel pak bands die, naar onze smaak, even veel verdiensten hebben. Een daarvan is ongetwijfeld Exodus. Deze band, opgestart in 1979 door drummer Tom Hunting en gitarist Kirk Hammett (voor de jongere thrash fanaten onder ons: inderdaad die van Metallica, al is hij op geen enkele full-album van Exodus te horen). Tom is er nog steeds bij, al verliet hij een aantal keer de band om steeds opnieuw terug te keren. Verder vinden we gitarist Gary Holt (sinds 1982), vocalist Steve Souza (sinds 1986, maar ook al een paar keer terug van weg geweest), bassist jack Gibson (sinds 1997) en gitarist Lee Altus (sinds 2005) terug in de huidige line-up. Een vrij solide line-up dus die het klappen van de zweep al lang onder de knie heeft, want met ‘Persona Non Grata’ is het vijftal toe aan zijn twaalfde full-album en als we eerlijk zijn zit daar nog geen enkele miskleun tussen. Ook deze ‘Persona Non Grata’ is dat allerminst. Van zodra we het schijfje in de cd-lader stoppen, voelen we de gekende “gezonde” spanning opkomen en vooral de vraag: “wat heeft Exodus ons nu te bieden?” Keer op keer bevestigd dit kwintet al onze verwachten. Strakke riffs, krachtige drumpatronen, stuwende bassen en superbe gitaarsolo’s. Dit alles als ideaal framework voor een stem uit de duizend: die van Steve Souza. Nee, ik weet het, er zijn een heel pak zangers die, in onze oren althans, beter klinken dan Steve, maar zijn stem past qua agressie en ingehouden woede zo goed als naadloos bij thrash metal. Voor echte vernieuwing moeten we alvast niet bij Exodus zijn, maar voor kwalitatief hoogstaande thrash metal ben je bij dit gezelschap aan een van de betere adressen. Twaalf tracks lang, net iets meer dan één uur lang, weten te horen je te onderhouden, nee te boeien, met hun mooi opgebouwde nummers waar kracht en melodie worden samen gebracht met de nodige agressie zodat de hoofdbestanddelen van thrash metal alvast ruimschoots aan bod komen. En zoals eerder gesteld, de heren weten verduveld goed hoe hun instrumenten moeten klinken en een vocalist als Steve maakt het plaatje gewoonweg “af”. Dit nieuwe werkstuk van Exodus heeft ondertussen reeds ettelijke toertjes meegedraaid in onze cd-speler en nog steeds horen we geen enkele track die ons verveelt, al is het korte instrumentale ‘Cosa del Pantano’ wel een wat vreemde eend in deze bijt. Uitschieters dan maar, maar ook op deze vraag moeten we het antwoord schuldig blijven daar elke track ons bevalt. Thrash fanaten weten ondertussen genoeg: aanschaffen dit nieuwe Exodus album!

Luc Ghyselen (88)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Persona Non Grata 2. R.E.M.F. 3. Slipping into Madness 4. Elitist 5. Prescribing Horror 6. The Beatings Will Continue (Until Morale Improves) 7. The Years Of Death And Dying 8. Clickbait 9. Cosa del Pantano 10. Lunatic-Liar-Lord 11. The Fires Of Division 12. Antiseed