Diabolisches Werk: Beast

Het Duitse Diabolisches Werk, de band naam kan je vertalen als “werk van de duivel”, werd in volle pandemie – oktober 2020 – opgestart door Pissmark (bass, gitaar), Knochenmark (gitaar, vocals) en Smellhammer (vocals, drums). Met ‘Beast’ laten ze ons kennis maken met hun mix van thrash metal en death metal. Op tekstueel vlak is het al godslastering geblazen, iets wat je eigenlijk al grotendeels kan vermoeden als je er gewoon even de titels van de nummers op naslaat. Het drietal zorgt op dit debuut voor zeven tracks waar de agressie en de brutaliteit van af druipt. Zeven tracks ook die gedreven en energiek uit de speakers knallen en voorzien worden van rauwe en bijtende vocalen. Op papier klinkt het allemaal heel goed, maar uiteindelijk vinden we de opbouw van de nummers maar zus en zo. We gaan zeker niet beweren dat dit minderwaardig of slecht is, maar zowat elk nummer straalt, naar onze smaak, hetzelfde uit. We bedoelen maar dat er niet echt veel variatie in het aangebodene steekt zodat we na een tijdje al niet meer precies weten of we nu bij track twee of bij track zes zijn aanbeland. Een paar accenten zorgen er gelukkig voor dat we toch wel weten bij welke track we precies zitten. Zo krijg je wat Latijnse tekst en wat gesproken tekst te horen tijdens opener ‘The Sinkhole’, waarna men voor ‘The Excremist’ het gaspedaal diep indrukt en er wat heel typische death metal hun opwachten maken. Een woedend beest mag dan weer ‘The Beast’ openen, waarna de heren er opnieuw een heel gedreven en energiek lap opgeven middels ‘Murderer’. ‘False Flag’ gaat op dat elan verder met rauwe en ruwe vocals, waarna wat klokkengelui de aanvangsfase van ‘Last Day Of The Saints’ opluistert. Met ‘Banner Of Doom’ zijn we al bij het einde aanbelandt en deze track opent zowaar als een doom nummer, maar die klanken worden al snel weggeveegd door energiek en gedreven werk waar death metal vocalen hun ding mogen uitwerken. Afsluiten doen de heren met een tikkende klok. Allemaal veel te weinig om ons echt te overtuigen of over de streep te trekken. Maar indien je hart ligt bij een brutale vorm van een mix van thrash metal en death metal ben je bij Diabolisches Werk wel aan het juiste adres.

Luc Ghyselen (65)

Uprising! Records UPR 7

Tracklist: 1. The Sinkhole 2. The Excremist 3. Beast 4. Murderer 5. False Flag 6. Last Day Of The Saints 7. Banner Of Doom