When The Deadbolt Breaks: As Hope Valley Burns

Afkomstig uit New England (Verenigde Staten) timmert When The Deadbolt Breaks gestaag aan de eigenzinnige weg. Voor dit album heeft de band onderdak gevonden bij Argonauta Records die garant staan voor kwaliteitsvolle doom / sludge. Die vlag dekt evenwel niet altijd helemaal de lading omdat er altijd wel buitenbeentjes zijn die zich niet zo eenvoudig laten labelen. When The Deadbolt Breaks behoort ongetwijfeld tot de laatste categorie. Let wel, de raakvlakken met doom en sludge zijn zeker voorhanden maar er worden meerdere zijpaden bewandeld. Zo durft de band evenzeer gebruik maken van ambient soundscaping en is ook grind nooit veraf. Hoe dan ook, zanger / gitarist Aaron Lewis (het enige originele bandlid) en de zijnen brengen een enorm afwisseling met het ene nummer een zeer lang uitgesponnen en opgebouwd geluid dat in het geval van ‘The Crushing Weight Of The Sun’ bijna veertien minuten duurt om in een ander nummer zoals ‘Awakening’ kort, krachtig en vingervlug uit de hoek te komen en af te klokken op amper tweeënhalve minuut. Aaron Lewis wisselt schijnbaar moeiteloos van diepe, cleane zang tot rauwe grunts. De muziek gaat dan weer van snelle opzwepende riffs tot slepende gitaarpartijen, soms in de richting van chaotisch. Niet altijd het meest evident en zeker en vast voer om meerdere keren te beluisteren maar wél uitdagend vinden we én misschien nog belangrijker, nooit saai. When The Deadbolt Breaks lijkt ons geen band die ooit een wereldhit zal scoren met hun nummers maar we kunnen ons ook niet voorstellen dat dit ooit tot hun doelen behoort. Wie fan is van doom / sludge maar wel een zijsprongetje durft smaken, zal aan dit album zeker en vast zijn hart kunnen ophalen. Voor de liefhebbers van één of andere pure strekking, zullen de verandering in stijl en de zijsprongen misschien net dat tikje erover zijn. Wij vinden dit alvast een erg frisse plaat ondanks de zwaarmoedige ondertoon van het album.

K.H. (80)

Argonauta Records

Tracklist: 1. The Evil 2. The Hanged Woman 3. Awakening 4. The Crushing Weight Of The Sun 5. So Lost Are We