Massacre: Resurgence

Het van oorsprong Amerikaanse death metal gezelschap Massacre heeft er al een heel woelige muzikale carrière opzitten met tal van wisselingen in de line-up en ook al een heel aantal momenten dat de band er mee ophield. Nu is de band voor de zoveelste keer uit de as herrezen met … alweer een nieuwe line-up. Originele bassist Mike Borders en vocalist Kam Lee hebben elkaar opnieuw gevonden en een pak kennissen van de zanger sloten zich bij het tweetal aan om voor het vierde full-album van Massacre te zorgen. Ook van de partij zijn dit keer Brynjar Helgetun (drums) en de gitaristen Jonny Pettersson, Rogga Johansson en Scott Fairfax. Als je dan ook nog weet dat de mix in de bekwame handen was van Dan Swanö, dan zijn de verwachten toch wel hoog gespannen. Misschien een beetje te hoog zelfs, want alhoewel we dit tien tracks tellend werkstuk best wel weten te waarderen, worden we toch nergens écht uit onze sokken geblazen. Traditionele old school death metal is dan ook de muzikale term die we op het geheel kleven war geen ruimte is voor vernieuwing. Het geheel klinkt krachtig, maar bevat ook wel de nodige melodieën. De diepe rauwe stem van Kam wordt hier en daar wat ondersteund, terwijl Scott Fairfax voor de melodieuze gitaarsolo’s in staat. Verder krijg je echt wel een old school sound te horen die ons wat doet terug denken aan de beginperiode van de band daar de productie ons ook al doet denken aan de tijd toen demo’s vaste kost waren om een band te ontdekken. Misschien is dat net het euvel dat er voor zorgt dat we niet hals over kop voor het album vallen, terwijl het misschien net een pak andere muziekliefhebbers zal plezieren dat niet alles even helder en duidelijk afgelijnd klinkt. Indien je reeds tot hier bent geraakt bij deze review, zal je reeds begrepen hebben dat wij onze bedenkingen hebben bij het album. Dat neemt niet weg, dat we, bij momenten toch, stevig aan het headbangen waren tijdens onze luistersessies. Toch moeten we toegeven dat we heel wat meer hadden verwacht van deze verzameling artiesten.

Luc Ghyselen (70)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Eldritch Prophecy 2. Ruins Of R’Lyeh 3. Innsmouth Strain 4. Whisperer In Darkness 5. Book Of The Dead 6. Into The Far-Off Void 7. Servants Of Discord 8. Fate Of The Elder Gods 9. Spawn Of The Succubus 10. Return Of The Corpse Grinder