Vildhjarta: Måsstaden under vatten

‘Måsstaden under vatten’ is het tweede full-album van het Zweedse Vildhjarta, een gezelschap dat voor een mix van progressive metal en djent staat en misschien het meest aansluit bij de sound van hun landgenoten van Meshuggah. Vildhjarta werd in 2005 opgestart en zorgde in 2009 met ‘Omnislash’ voor een eerste ep. Die wekte alvast de interesse van het grote Century Media en in 2011 zorgde het gezelschap voor een eerste full-album: ‘Måsstaden’. Die werd al vlug (2013) gevolgd door de ep ‘Thousands Of Evils’ (2013) waarna het vrij stil bleef rond de band. Nu klopt het huidige viertal – Vilhem Bladin (vocals), Daniel Bergrstrom (gitaar), Calle Thomer (gitaar) en Buster Odeholm (drums) – weer keihard op de deur middels het tweede full-album. ‘Måsstaden under vatten’ lijkt verder te gaan waar het debuut ophield. We krijgen maar liefst zeventien tracks te verweken die goed zijn voor zo’n tachtig minuten muziek. Stevige en uiterst krachtige stukken worden afgewisseld met heet kalme en rustgevende fragmenten zodat je bijna van het ene uiterste in het andere geslingerd wordt. Een hapklare brok is dit album dus allerminst geworden, wel een lang werkstuk waar vele lagen in te ontdekken zijn voor de liefhebbers van het (sub)genre. Zelf delen de heren het album op in twee stukken: een part 1 (vanaf de opener tot en met ‘Heartsmear’) en een part 2 (vanaf ‘Vagabond’ tot de afsluiter). Wij zijn alvast niet de grootste fan van deze muzikale reis en hebben dit omvangrijke werkstuk dan ook in twee delen beluisterd zoals de de band het wat voorziet. Toch blijven we met pakken bedenkingen zitten bij zowel het eerste als het tweede deel. We staan best wel open voor pakken variatie, tempo en ritme wisselingen, maar zelf kunnen we niet echt een lijn ontdekken in de werken van Vildhjarta. Na afloop zitten we ons dan ook af te vragen welke nummers we hebben genoteerd als de betere end an komen we tot de slotsom dat die allemaal op een zelfde lijn liggen. In zowat elk van de nummers zijn er stukken die we gewoonweg fantastisch, om niet te zeggen fenomenaal vinden, maar in zowat elk nummers zitten dan ook fragmenten die we liever hadden geskipt. Dat kan natuurlijk niet anders kan je je geen beeld vormen van de werken van Vildhjarta. Uiteindelijk zijn we maar tot de conclusie gekomen dat deze ‘Måsstaden under vatten’ ons te moeilijk om te verwerken / bevatten in de oren klinkt. Fans die het debuut in huis hebben, moeten echt niet twijfelen en ook liefhebbers van Meshuggah zullen in de wolken zijn met dit nieuwe werkstuk. Wij blijven een beetje verdwaasd achter.

Luc Ghyselen (70)

Century Media

Tracklist: Pt.1: 1. lavender haze 2. när de du älskar kommer tillbaka från de döda 3. kaos2 4. toxin 5. brännmärkt 6. den helige anden (under vatten) 7. passage noir 8. måsstadens nationalsång (under vatten) 9. heartsmear / Pt.2: 1. vagabond 2. mitt trötta hjarta 3. detta drömmars sköte en slöja till ormars näste 4. phantom assassin 5. sunset sunrise 6. sunset sunrise sunset sunrise 7. penny royal poison 8. paaradiso