Blackdeath: Also Sprach Das Chaos

Het Russische Blackdeath, een black metal band opgestart in 1998, stelt met ‘Also Sprach Das Chaos’ zijn tiende full-album voor. Toch is dit onze kennismaking met het trio bestaande uit Para Bellum (bass, vocals), Abysslooker (gitaar) en Maya (drums). – Nogmaals het bewijs dat we niet alles kennen en volledig kunnen volgen! – ‘Also Sprach Das Chaos’ telt slechts twee tracks. Opener ‘Paralysiertes Äquinoktium’ houdt je zo’n veertien minuten in de ban. Eerst middels furieuze black metal uitspattingen die voor een pak dreiging en duisternis zorgen en waar de gedrevenheid en de krachtige energie van af druipt. Tot het gezelschap het tempo laat zakken en men de laatste drie minuten of zo van het nummer een volledig andere weg inslaat middels heel intense en beklijvende vocalen die voor een sjamanistisch stuk zorgen waar de koude rillingen je over de rug lopen. ‘Im Labyrinth’ gaat nog iets langer door met zijn negentien minuten. Bakken dreiging in een beklemmende sfeer zorgen voor de openingsfase, waarna men het tempo en het ritme weet op te bouwen in een kille, duistere sfeerschepping. Het tempo gaat omhoog en men haalt van alles uit de kast om je op te zadelen met een ongemakkelijk gevoel terwijl je toch blijft luisteren om toch maar niets te missen van dit gruwelijk intens en beklijvend werkstuk. Verder willen we je nog wijzen op de soms heel eigenzinnige geluiden en accenten die het gezelschap weet te gebruiken, maar die steeds mooi in het geheel passen. Onbekend maakt vaak onbemind, dat was alvast ons geval met Blackdeath, maar we beloven dat we vanaf nu met meer aandacht naar nieuwe releases van deze band gaan uitkijken, terwijl we voor ons zelf ook op zoek gaan naar “oudere” werkstukken van de band.

Luc Ghyselen (90)

End All life Productions

Tracklist: 1. Paralysiertes Äquinoktium 2. Im Labyrinth