Misanthur: Ephemeris

Sinds 2013 probeert het Poolse Misanthur voet aan de grond te krijgen in het donker getinte muzikale circuit. ‘Ephemeris’ is het eerste werkstuk van dit duo bestaande uit Hellscythe (vocals, gitaar, synthesizer, FXs, drums, programmering) en Draugr (bass, drum programmering). De heren brengen op dit debuut – er was ook al een lang uitgesponnen op het split-album ‘Impudens Impurus Inverecundissimus’ uit 2018 – acht nummers waarin je duidelijk een mix hoort van dark wave, wij denken aan bijvoorbeeld Sisters Of Mercy, en black metal. Tijdens de opener op dit album, ‘Enter The Void’ bakenen ze beide (sub)genres mooi af, zorgen ze voor mooie overgangen tussen die (sub)genres en creëren zo wel een mooi opgebouwd nummer dat ons gemakkelijk boeit. Het kortere instrumentale ‘Dense Mental Trace’ gaat een beetje op dit elan verder al kiezen de heren hier voor een mix van dark metal en dark wave. Beter vergaat het ons alvast met het energieke en gedreven ‘On the Heights Of Despair’ waar black metal invloeden het hoogste woord mogen voeren. De kaarten liggen opnieuw enigszins anders met ‘Essence’ waar de black metal tot een minimum beperkt worden, zodat we eigenlijk wel opnieuw van een dark wave nummer mogen spreken. Anderzijds voegen de vocalen van gastzangeres Agnieszka Leciak een extra accent aan de sound toe die we best wel weten te waarderen. Het heel donker getinte ‘Black Clouds & No Silver Linings’ blijft het vooral zoeken in dark wave / dark metal kringen maar kan ons opnieuw bekoren. Vooral dan het rustiger middenstuk dan dan via brommende bassen overgaat naar een instrumentaal stuk black metal waarmee de heren deze track afsluiten. Tijdens het titelnummer, ‘Ephemeris’, laat Misanthur opnieuw zijn twee invloeden samensmelten in een goed opgebouwde song waar een dark wave sfeer wordt afgewisseld met korte op black metal geënte krachtige en best wel furieuze momentjes van extra duisternis. Vooral de stem van Hellscythe zorgt er voor dat de stukken perfect van elkaar worden afgeschermd en dan toch ook weer naadloos in elkaar overlopen. Dankzij nog meer black invloeden klinkt ‘The Serpents Crawls’ nog iets beter in onze oren. Toch schuwen de heren ook nu niet om er mooie donkere stukken dark wave in tussen te brengen zodat opnieuw een mooie samensmelting en samenwerking tussen beide (sub)genres ontstaat. Afsluiter ‘Crush the Stone With The Sea’ laat opnieuw meer invloeden uit dark wave binnen en is zodoende toch minder ons ding. Toch moeten we, als we het album in zijn geheel bekijken, stellen dat Misanthur ons een klein uur lang al onze zorgen deed vergeten en dat voor een goede vijfenvijftig minuten. Voeg daaraan toe dat we de mix van beide subgenres eigenlijk nog niet eerder echt zo goed hebben ervaren en je begrijpt dat deze ‘Ephemeris’ een kleine aanrader is voor elke liefhebber van zowel dark wave als black metal.

Luc Ghyselen (85)

Season Of Mist / Underground Activists

Tracklist: 1. Enter The Void 2. Dense Mental Trace 3. On The Heights Of Despair 4. Essence 5. Black Clouds & No Silver Linings 6. Ephemeris 7. The Serpent Crawls 8. Crush The Stone With The Sea