Grand Cadaver: Into The Maw Of Death

Een tijdje geleden, om precies te zijn, ergens halfweg februari (al is onze review wel al wat ouder), kregen we de debuut ep van Grand Cadaver in de winkelrekken te zien. Grand Cadaver is dus een “nieuwe” band maar telt wel allemaal mannen met bakken ervaring in de rangen: Christian Jansson (bass), Daniel Liljekvist (drums), Alex Stjernfeldt (gitaar), Stefan Lagergren (gitaar) en Mikael Stanne (vocals). Voldoende in ieder geval om ons te doen likkebaarden. Deze ep, ‘Madness Comes’, vonden wij reeds een heel interessante uitgave en we waren dan ook wel benieuwd naar de volgende stap van deze band. Nu is die er middel het eerste full-album. ‘Into The Maw Of Death’ telt tien tracks die gedreven en energiek worden afgeleverd. Zoals het hoort krijg je er de agressie gratis bij. De heren razen aan een stevig tempo doorheen het album, klinken krachtig en stevig en zorgen voor de nodige variatie zodat ook dit full-album liefhebbers van death metal met gemak zal kunnen overtuigen. Bass en drums zorgen voor een heel stevige en krachtige basis waarop de al even krachtige riffs verder kunnen bouwen. De gitaarsolo’s klinken dan eerder melodieus, maar worden kort gehouden, terwijl de lichtjes rauwe vocalen van Mikael ons het meest over de streep trekken. Wat ons ook is opgevallen is het feit dat de basslijnen soms mooi vooraan in de mix zitten en zelfs nu en dan de spotlight opeisen. Het zorgt voor een net iets andere kijk op death metal. Voor de rest kleuren de heren mooi tussen de lijntjes van het genre. Dit betekent dat Grand Cadaver niet echt vernieuwend klinkt, maar wel zorgt voor een heel mooi opgebouwd en bijna klassiek te noemen death metal schijfje zorgt, dat vlot zijn weg zou moeten vinden naar de liefhebbers van het (sub)genre. Wij vinden deze ‘Into the Maw Of Death’ best wel een goede stijloefening die ook uw aandacht verdient.

Luc Ghyselen (85)

Majestic Mountain Records

Tracklist: 1. Disanimated 2. Soul Infestation 3. World Mausoleum 4. Grim Eternal 5. Reign Through Fire 6. Into The Maw Of Death 7. Empire Of Lies 8. Malevolent Fate 9. Manifest Insanity 10. Cold Dead Light