Six Silver Suns: As Archons Fall

Six Silver Suns mag dan wel een nieuwe Finse band zijn, als we onder de motorkap kijken treffen we enkel ervaren muzikanten. Drummer Janne Mannonen (Yup), zanger Markku Kuikka, gitaristen Toni Bite en Harri Petjakko, bassist Teo Lehto, achtergrondzangeres Helena Haaparanta en toetsenist Sammy Tabermann slaan de handen in elkaar. De band ontstond uit het verlangen om terug te dwalen naar de gouden jaren van de rock- en popmuziek: de jaren zeventig en tachtig. De inspiratie komt van progressieve rock, gaat in de richting van Blue Öyster Cult, gecombineerd met hardrock en AOR-melodieën. Dit debuut bevat tien veelzijdige songs, geschreven door Markku Kuikka en Toni Bite met elk een sterke visie, die samen in zijn geheel moeten beluisterd worden. Elk nummer op zich vormt een bouwsteen aan de totale luisterervaring, die een ongedwongen reis in de wereld van rockmuziek maakt waar er geen regels zijn. Deze werden opgenomen, gemixt en gemasterd in de Hook UG Studios door gitarist Harri Petjakko. De vocalen werden echter in de Cat Piss Studio (tja, what’s in a name) door Markku Kuikka opgenomen. Een drumroffel zet ‘Lord Of The Southern Tower’ in, dat je in de juiste stemming zet voor een reis naar verre werelden. Met wat easyrock maken we kennis met de rustgevende vocalist. Die komt echter een stuk pittiger uit de hoek met ‘To The Unknown’. De band in zijn geheel komt ruiger over, een genre die mij persoonlijk meer aanspreekt. Mooi zijn de seventies klinkende experimenterende geluiden tussen de melodieuze refreinen die je helemaal meepakken en je knikkebollend laten genieten. Die sfeer zit ook volledig in ‘Children Of The Stars’ dat ons even laat dromen op een zweverige keyboardmelodie. De groovy rock ’n roll gitaren en daarbij horende honky-tonky piano in ‘Cosmic Bitter Blues’ vormen een andere mooie bloem in het alsmaar groeiende boeket, dat intussen vrij kleurvol geworden is door de vele genres die hier de revue passeren. Met ‘The Stranger’ en ‘Vultures Of Nevermore’ keren we terug naar de melodieuze rock. De bluesy stijl van ‘A Night Upon My Shoulders’ vervolledigt het pallet met het vocale duet Kuikka / Helena, dat uiteindelijk afgesloten wordt met ‘California Dreamin`’, een cover die erg veel gelijkenis vertoont met het origineel van The Mamas And The Papas. Al bij al een mooie combinatie stijlen, die allemaal onder de seventies / eighties vlag makkelijk tot hun recht komen. Fans van Reckless Love, Journey en Styx zullen deze melodieuze rock makkelijk verteren.

Rocking Klingon (78)

AOR Heaven aor 00242

Tracklist: 1. Lord Of The Southern Tower 2. To The Unknown 3. Children Of The Stars 4. Fading By Light 5. Sweet Promethean 6. Cosmic Bitter Blues 7. The Stranger 8. Vultures Of Nevermore 9. Edge Of Forever 10. A Night Upon My Shoulders 11. California Dreamin`