Auri: II – Those We Don’t Speak Of

Het Finse gezelschap Auri bestaat voor twee derde uit leden die ook actief zijn bij het toch wel lichtjes legendarisch aan het worden Nightwish. Toch betekent dit niet dat je Auri in het zelfde muzikale vakje kan stoppen. Auri kreeg eigenlijk reeds in 2011 vorm toen Johanna Kurkela (vocals, viool, viola, keyboards), Tuomas Holopainen (keyboards, backing vocals) en Troy Donockley (gitaar, bouzouki, mandoline, doedelzak, fluit, bodhran, keyboards, vocals) samen wat muziek begonnen te maken, maar werk aan andere projecten en met andere bands strooide steeds opnieuw roet in het eten. Tot in 2017 uiteindelijk voldoende materiaal bij elkaar had om een debuut album te lanceren. Het titelloze ‘Auri’ is vrij gebaseerd de boeken van Patrick Rothfuss en meer bepaald zijn reeks ‘The Kingkiller Chronicle’. Op muzikaal vlak krijg je een mix te horen van folk en progressive rock. Dit wordt op dit tweede album verder uitgewerkt en Auri trekt zelfs nog meer de kaart van folk. Maar dan niet van happy folk die uitnodigt tot opzwepende rondedansjes of tot een uitbundige feest waar de drank rijkelijk vloeit. Nee, Auri zoekt het eerder in rustig gebrachte nummers die je dwingen om te luisteren. Omgeven door die donkere klanken wordt je meegevoerd op een heel intense reis waar je misschien niet echt vrolijk van wordt maar die wel een diepe indruk nalaat. En ja, soms wordt het wel een heel stuk vrolijker en zie je de zonnestralen door heen de duisternis stralen. Tien tracks lang weet het trio ons zo te boeien en vooral dankzij de schitterende folky klanken en de hemelse stem van Johanna worden we telkens opnieuw tot tranen toe bewogen. Nee, liefhebbers van gierende gitaren, pompende bassen, pakken blastbeats en screaming vocalen zullen hier hun gading niet vinden. Wel zullen een pak muziekliefhebbers die een brede kijk hebben op muziek hier een werkstuk vinden dat van begin tot einde boeit. Of zoals we in een andere review schreven: MUSIKA staat wel degelijk open voor vele subgenres in de grote muzikale wereld. En … dit nieuwe album van Auri is daar een prachtig voorbeeld van.

Luc Ghyselen (98)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Those We Don’t Speak Of 2. The Valley 3. The Duty Of Dust 4. Pearl Diving 5. Kiss The Mountain 6. Light And Flood 7. It Takes Me Places 8. The Long Walk 9. Scattered To The Four Winds 10. Fireside Bard