Baron Crâne: Les Beaux Jours

De Franse psychedelische proggers van Baron Crâne doen er goed aan door. ‘Les Beaux Jours’ is al hun tweede geesteskind van het covid-tijdperk, en wat ons betreft blijven ze zo maar nog even verder doen. Tracks als ‘Larry’s Journey’ golven constant op en neer en een spel van opbouwen en wegebben, met psychedelische gitaarlijntjes die als een springbal door het album stuiteren, onnavolgbare drums en onconventionele, snelle sequenties. Desondanks slagen ze er toch ook in om een duistere, krachtige sfeer te behouden, wat voor een heel toffe variatie zorgt. Ook garagerock en grunge worden nog eens van stal gehaald, en waar op ‘Quarantaine’ de gastvocals van Cyril Bodin in de mix worden gegooid, is de Foo Fighters-factor onmiskenbaar (zij het dan veel uitdagender, interessanter en zwaarder). Een paar hippe instrumenten kunnen natuurlijk niet ontbreken, dus worden we op ‘Mercury’ getrakteerd op een heerlijk streepje saxofoon van gastartiest Guillaume Perret en beginnen we aan een heel cool luikje jazzy prog. Iets klassieker had wel gemogen, zodat het leuke deuntje wat minder in de chaos er rond verdwijnt, maar we klagen zeker niet want de saxofoon worstelt zich dapper verder door het nummer en het samenspel tussen gitaar en sax is top. ‘Merinos’ pakt dan weer uit met rasechte reggae en het fluitspel van alweer een gastartiest Robby Marshall, maar toch komt ook hier heel wat post-metal bovendrijven. Opnieuw een knappe prestatie om zoveel variatie en veelzijdigheid in hun nummers te leggen! Titeltrack ‘Les Beaux Jours’ vormt de moderne, hippe en toegankelijke sluitsteen die een beetje mee surft op de populariteit van occult rock, zij het dan opnieuw met een theatrale post-metal toets en meer dan voldoende progressieve licks en accentjes. Ondanks het feit dat dit genre niet volledig mijn ding is, komt topkwaliteit altijd bovendrijven en heb ik vanaf de eerste tot de laatste noot van deze trip genoten, een dikke aanrader want dit is top notch!

Sam Bruynooghe (95)

Mrs Red Sound

Tracklist: 1. Danjoueur 2. Larry’s Journey 3. Quarantaine 4. Mercury 5. Inner Chasm 6. Merinos 7. Les Beaux Jours