Spell Of Unseeing: Weaving Light & Shadow (ep)

Ik ga volledig open kaart spelen: van de term “dungeon synth” had ik eigenlijk nog zo goed als nooit gehoord of althans er niet de minste aandacht aan besteed. Dus toen deze ep van Spell Of Unseeing in de bus viel, was ik benieuwd naar wat die sound precies inhoudt. Terwijl het schijfje zijn toertjes draait in de cd-speler is het wereldwijde web een enorme bron van informatie en met een paar muisklikken kom je te weten dat dungeon synth voor een mix staat van black metal en dark ambient. Verder lezen we ook dat blast beats de typische black metal vocalen daar veelvuldig deel van uit maken terwijl men het geheel onderdompelt in elektronica en ambient. Voeg daaraan toe dat men veelvuldig gebruik maakt medieval of fantasy motieven en je kan begrijpen dat mijn interesse gewekt. Intussen passeren de eerste drie nummers van deze ep: ‘Under Moss And Silver Birch’, ‘Lair Of Bones’ en ‘Water Forest’. Helaas, voor mezelf dan toch, hoor ik geen blast beats en geen black metal vocalen. Wel krijg ik een dosis rustgevende muziek te horen zonder vocalen waar je, met een pak goede wil, wel wat dreiging en kille duisternis kan in vinden. Heel even denk ik dat ‘Bottles Of Spark Light’ voor een pak verandering zal zorgen want ik hoor warempel een stem. Maar het is een tevergeefse hoop: nu een tekstregel is de stem weg en kabbelt het nummer rustig en vooral heel kalm verder. ‘Primordial Abandoned Towers’ opent dan met wat dreigende klanken, maar ook nu weer komt er niet echt een gevolg richting black metal en blijf ik op mijn honger zitten. En als ook afsluiter ‘Druidic Wisdom’ dezelfde kant op gaat, moet ik, zeker voor mezelf, tot de conclusie komen dat dungeon synth niet aan mij is besteed. Of heb ik nu net een slecht voorbeeld gehoord om op te maken wat het subgenre precies inhoudt? Hoe dan ook, naar mijn smaak zal Spell Of Unseeing volledig anders uit de hoek moeten komen indien het mij wil overtuigen van de schoonheid van dit (sub)genre. Tja, mijn waarderingscijfer is er dan ook maar naar.

Luc Ghyselen (40)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Under Moss And Silver Birch 2. Lair Of Bones 3. Water Forest 4. Bottles Of Spark Light 5. Primordial Abandoned Towers 6. Druidic Wisdom