Aborted: Maniacult

‘Maniacult’ is de titel van het elfde full-album van Aborted. Dit van oorsprong Belgische death metal gezelschap werd in 1995 opgestart. Nu is Aborted een internationaal gezelschap geworden met nog steeds vocalist Sven de Caluwé als origineel bandlid. In die toch lange periode krijg je van Aborted, naast nog steeds de sound van death metal, ook ingrediënten als grind te horen. Dit is op ‘Maniacult’ niet anders. Elf vrij korte tracks telt het nieuwste werkstuk met slechts een nummer, afsluiter ‘I Prediletti: The Folly Of The Gods’, die net de kaap van de vijf minuten overschrijdt zodat je uitkomt op iets meer dan veertig minuten razend en heel krachtig op je inbeukend muzikaal geweld. De doodsrochels van Sven zijn na al die jaren nog steeds intact en zorgen voor een pak agressie. De drumsalvo’s (Ken Bedene) vliegen je als flink uit de kluiten gewassen kogels om de oren zodat je steeds opnieuw dekking moet gaan zoeken. Voeg daar dan de stuwende bassen (Stefano Franceschini) bij en je verkrijgt een heel stevige en solide basis waarop men huizen kan bouwen. Het gitaarwerk (Ian Jekelis) snijdt overal doorheen en de korte gitaarsolo’s laten horen dat hij ook melodieus uit de hoek kan komen zonder aan kracht in te boeten. Maar het blijft de stem van Sven die ervoor zorgt dat Aborted nog steeds uiterst brutaal en agressief om de hoek komt kijken. Een keer zet Aborted je compleet op het verkeerde been. Het korte instrumentale ‘Verbolgen’ moet het hebben van een immense dreiging terwijl mysterieuze klanken en piano getokkel strijden om de meeste aandacht. Voor de rest gaan de heren heel energiek en gedreven te werk. Wie houdt van brutale death metal met de nodige ingrediënten uit grind zal ook deze ‘Maniacult’ omarmen.

Luc Ghyselen (78)

Century Media

Tracklist: 1. Verderf 2. Maniacult 3. Impetus Odi 4. Portal To Vacuity 5. Dementophobia 6. A Vulgar Quagmire 7. Verbolgen 8. Ceremonial Ineptitude 9. Drag Me To Hell 10. Grotesque 11. I Prediletti: The Folly Of The Gods