Tuesday The Sky: The Blurred Horizon

Tuesday The Sky is een solo project van Jim Matheos, vooral bekend als gitarist van progressive metal band Fates Warning, maar misschien ook van OSI of van Arch / Matheos. Het eerste full-album onder de naam Tuesday The Sky, ‘Drift’ uit 2017, kwam er toen hij een aantal nummers had die bij geen van voorgenoemde bands / projecten echt paste. Met slechts een paar gasten, vocaliste Anna Lynne Williams en drummer Lloyd Hanney (God Is An Astronaut), blikte hij toen het album in. Ook nu weer zorgt Jim eigenlijk voor alles met uitzondering van de vocalen van Tim Bowness tijdens het afsluitende ‘Everything Is Free’, een cover van een Gillian Welch / David Rawlings nummer, en drummer Gavin Harrison (Porcupine Tree, The Pineapple Thief en King Crimson) op een vijftal tracks. Een zo goed als compleet instrumentaal album dus. Ook geen progressive metal zoals je misschien zou verwachten, maar wel erg rustige muziek in een combinatie van post rock, pop, ambient en elektronica. Muziek die je gemakkelijk ‘s avonds kan opzetten om tot rust te komen en je gedachten te laten wegdromen. Eigenlijk, naar de smaak van ondergetekende dan toch, veel té rustig: ik vermoed dat ik indien deze muziek zou spelen tijdens een relax massage ik in slaap zou kunnen vallen. Maar goed, iedereen zijn ding natuurlijk, maar of Jim met Tuesday The Sky een pak metal fanaten zal weten te overtuigen, dat betwijfelen we ergens. Of er een pak anderen zullen op afkomen, weten we eigenlijk ook niet zo goed daar het album toch op een echt metal label, Metal Blade Records, wordt uitgebracht. Wie houdt van uiterst rustige relaxerende muziek mag wel het een en ander bijtellen bij mijn waarderingscijfer.

Luc Ghyselen (40)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Half Remembered 2. Near Light 3. Cwmwl 4. Where the Enemy Sleeps 5. Laudanum Dream 6. Hypneurotic 7. Later, Then Now 8. Near Dark 9. Half Forgotten 10. The Blurred Horizon 11. Everything Is Free