Wolves In The Throne Room: Primordial Arcana

Wolves In The Throne Room is een Amerikaanse band die opgericht is in 2002 door de broers Aaron en Nathan Weaver en gezien wordt als één van de grondleggers van Cascadian black metal. Voor wie hen niet kent en zich niks kan voorstellen bij die term: het is en blijft black metal maar dan doorspekt met voornamelijk ambient-achtige invloeden waardoor het geheel duister en onheilspellend blijft maar niet enkel gekenmerkt wordt door het brute geweld. Wie Wolves In The Throne Room al langer volgt, merkt op dat tussen het verschijnen van voorganger ‘Thrice Woven’ en deze ‘Primordial Arcana’ vier jaar schuilt. Aanvankelijk zou de plaat eerder worden uitgebracht maar de broers waren niet zo tevreden met de aanvankelijk mix zodat ze besloten het zelf over te doen. In die zin bleek covid voor een keertje een positieve invloed te hebben want het resultaat mag gehoord worden! Dit is eenvoudigweg ongetwijfeld één van dé black metal albums van het jaar. Het eerste wat ons opvalt, is dat in tegenstelling tot eerdere albums, er op ‘Primordial Arcana’ hoofdzakelijk compactere nummers te horen zijn. Let wel, de heren draaien nog steeds hun hand niet om voor een nummer dat vlot de zes minuten haalt en hét epische meesterwerk van de plaat is ‘Masters Of Rain And Storm’ dat bijna de elf minuten bereikt maar op vroegere albums was dit eerder regel dan uitzondering. Het feit dat de nummers doorgaans korter zijn, maakt dat er voor ons nóg meer kracht van uitgaat. Zo is opener ‘Mountain Magick’ een nummer dat gekenmerkt wordt door snelle riffs eerder dan door epische, rustiger stukken. Een ander element dat ons opvalt in het verschil met eerder werk, is dat er al eens een stukje tussen zit dat eerder refereert naar death dan black metal. Dit komt met name tot uiting in het eerder aangehaalde ‘Masters Of Rain And Storm’ waar death metal riffs om de oren gieren, mee gestuwd door bombastische toetsen en zelfs een akoestisch stukje. Kortom, Wolves In The Throne Room is erin geslaagd om met ‘Primordial Arcana’ ook voor zichzelf de lat nóg hoger te leggen dan we al gewend waren. Het geluid is nóg uiteenlopender en diverser geworden maar blijft niettemin voornamelijk gekenmerkt door een allesvernietigende natuurkracht. Een plaat die begeestert vanaf het eerste moment maar dermate gelaagd is dat elke luisterbeurt je nieuwe elementen leert ontdekken én zo enkel nog sterker meesleept. Wie fan is van melodische black metal en deze band nog niet kent, moet hier met deze plaat absoluut verandering in brengen!

K.H. (95)

Century Media

Tracklist: 1. Mountain Magick 2. Spirit Of Lightning 3. Through Eternal Fields 4. Primal Chasm (Gift Of Fire) 5. Underworld Aurora 6. Masters Of Rain And Storm 7. Eostre