Carolyn Wonderland: Tempting Fate

Carolyn Wonderland is reeds een gekende naam bij tal van bluesfanaten. Met ‘Tempting Fate’, haar eerste album op wat waarschijnlijk hét blueslabel is, zal haar naam nog meer bekendheid krijgen. Carolyn is reeds sinds haar vijftiende, zestiende maniakaal bezig met muziek. Blues, country, folk, tex-mex, rock, … tal van genres heeft ze onder de knie. Dat ze daarbij ook tal van instrumenten bespeelt – gitaar, trompet, accordeon, lap steel, mandoline en piano – zorgt ervoor dat ze vele markten thuis is. Voeg daar een grandioze stem aan toe en het feit dat ze ook schitterende songs kan schrijven, en je begrijpt dat deze dame al een hele rits aan prijzen op haar kast heeft staan. Dat een pak gereputeerde artiesten graag met haar samenwerken, we noemen hier voor de vuist weg Bob Dylan, Townes Van Zandt, Dave Alvin, Doug Sahm en John Mayall – ze is tegenwoordig ook gitariste bij The Bluesbreakers van John Mayall –, zorgt er natuurlijk voor dat de dame pakken ervaring kan opdoen. En dat hoor je ook op dit nieuwe werkstuk waar Carolyn Wonderland te horen is met haar “vaste” band bestaande uit Bobby Perkins (bass) en Kevin Lance (drums). Daarnaast komen een pak gasten langs: Dave Alvin (gitaar op drie nummers), Red Young (orgel op twee nummers, piano op een nummer), Marcia Ball (piano op een nummer), Cindy Cashdollar (lap steel op twee nummers), Shelley King (background vocals op drie nummers), Jan Fleming (Accordeon op twee nummers) en Jimmie Dale Gilmore (vocals op een nummer). Het zorgt voor een veelzijdig album waar blues als basis staat, maar waar elementen uit rock, boogie woogie, tex mex en country mee de sound bepalen. Wij gingen alvast mee op een mooie reis doorheen het muzikale spectrum dat Carolyn Wonderland ons aanbiedt. Niet elke track vinden we even geslaagd maar voor nummers als de krachtig rockende opener ‘Fragile Peace And Certain War’ (met schitterende lap steel en een schitterende groove), de blues en boogie sound van ‘Texas Girl And Her Boots’ en het psychedlisch getinte ‘Loser’ – origineel door Grateful Dead – mag je ons steeds opnieuw wakker maken. Het is nu ook weer niet zo dat de overige tracks miskleunen zijn, verre van zelfs, maar die liggen ons iets minder. En dan hebben we het nog niet gehad over de krachtige en toch uiterst soulvolle stem van Carolyn die je dwingt tot luisteren. Kortom, liefhebbers van blues en aanverwante subgenres kunnen ook dit album zonder verpinken aan hun collectie toevoegen.

Luc Ghyselen (80)

Alligator Records ALCD 5007

Tracklist: 1. Fragile Peace And Certain War 2. Texas Girl And Her Boots 3. Broken Hearted Blues 4. Fortunate Few 5. Crack In The Wall 6. The Laws Must Change 7. Honey Bee 8. On My Feet Again (for Russ) 9. It Takes a Lot to Laugh, It Takes A Train to Cry 10. Loser