Rothadás: Kopár hant… az alvilág felé

‘Kopár hant… az alvilág felé’ is het full-album debuut van een Hongaars duo – vocalist / drummer Lambert Lédeczy en gitarist / bassist Tibor Hany – nadat de heren eerder ook al een titelloze twee tracks tellende demo op de wereld los lieten in 2019. Het tweetal zorgt vooe een loodzware sound die een mix vormt van death metal gedrenkt in pure doom. Slepend, log en zwaar zijn de eerste woorden die in ons op komen als opener ‘Utolsó kenet’ uit de speakers rolt. Wat korte erupties die dan weer neigen naar pure traditionele death metal zorgen voor extra aandachtspunten en variatie. Het is meteen ook de blauwdruk voor de vier volgende nummers die de heren neer zetten op dit debuut zodat een stevig, loodzwaar geheel ontstaat waar heel wat dreiging vanuit gaat. Dat de heren ook hun moedertaal gebruiken om hun verhaal te verkondigen zorgt ervoor dat ze zich wat onderscheiden van de vele andere bands in dit (sub)genre. Wij vallen zeker niet stijl achterover van wat de heren van Rothadás ons aanbieden, maar hebben ook nergens de behoefte gevoeld om de skip toets te gebruiken. Wie dus houdt van heel dreigende, loodzware – en best wel sombere – doom met een aantal stevige death metal erupties kan hier zo’n vierenveertig minuten zijn hartje ophalen. Maar een “must have”, zelfs niet in zijn (sub)genre, is dit debuut niet geworden.

Luc Ghyselen (74)

Me Saco Un Ojo Records

Tracklist: 1. Utolsó kenet 2. Koporsószeg 3. Sírkő 4. Kripta 5. Temető