Summoner’s Circle: Chaos Vector

Niks dan lovende woorden kregen we te horen en te lezen i.v.m. het Amerikaanse Summoner’s Circle, een gezelschap dat in 2015 werd opgestart en voor een mix van black metal, doom, death metal en progressive metal zorgt. De heren zorgden reeds voor een ep, ‘First Summoning’ (2015), en een twee full-albums, ‘Tome’ (2018) en ‘Become None’ (2019). Met ‘Chaos Vector’ komt Summoner’s Circle eraan met een derde full-album en daar dit ondersteund wordt door Blood Blast Distribution was onze aandacht opgewekt. Ondertussen lazen we een paar goede reviews i.v.m. de eerdere werkstukken van de heren en vooral het feit dat men ook hun live concerten aanhaalde als “schitterend”, “telkens anders” en “prachtige kostuums” zorgt ervoor dat we ‘Chaos Vector’ eens goed onder de loep willen nemen. Intro ‘The Message’ opent alvast veelbelovend en doet ons reeds uitkijken naar wat zal volgen. ‘Of Black Horizons’ is al meteen “our cup of tea” dankzij dreigende vocalen, furieuze black metal stukjes, tal van tempo en ritmewisselingen, knappe drumpatronen, stevige riffs, melodieuze gitaarpartijen, … kortom alles waar we vooraf op gehoopt hadden komt hier al meteen samen. Natuurlijk maakt een vogel de lente niet, dus gaan we dit derde full-album van Summoner’s Circle nog niet meteen als de absolute aankondigen. Maar zie, de heren vervolgen uiterst knap met ‘Vessel’, een iets langer uitgesponnen track die opnieuw bol staat van tempo en ritmewisselingen. Het zijn vooral de dreigende duistere kracht en de furieuze black metal stukjes die ons enorm bekoren terwijl de heren ook een doom gevoel laten doorschemeren en vocaal spelen met verschillende stemmen, terwijl die, volgens onze info allemaal uit de strot komen van Blind. ‘The Hierophants’ opent eerder opgewekt om niet te zeggen folky – hier komen de keyboards (Hex) vooral aan bod – vooraleer de dreigende stem het nummer een andere richting probeert op de sturen. Iets wat eigenlijk ook wel lukt want black metal maakt duidelijk zijn opwachting, al blijft een folky ondertoon standvastig stand houden. Bass (Y’takt) en drums (Invictus) openen ‘Apostasy’ vooraleer een melodieuze gitaar (Gog ?) de bovenhand neemt. Daarna schroeft men het tempo op en krijgen stevige riffs (gitaristen Azra en Gog) de bovenhand. Voeg daar de duistere en dreigende vocalen aan toe en een keyboard tapijt dat alle eventuele gaatjes toedicht aan toe, en je verkrijgt opnieuw een dijk van een nummer dat ook nu weer tal van wendingen in tempo en ritme mee krijgt. Een opvallende break met rollende bass is misschien wel de grootste verrassing. Het krachtige titelnummer zorgt voor een extra energiestoot, zonder aan kwaliteit, dreiging en / of duisternis in te boeten. Ook hier speelt Blind met verschillende stem timbres en telkens opnieuw komt hij daar goed mee weg. Kortom: we zijn zes tracks ver en deze ‘Chaos Vector’ van Summoner’s Circle bekoort reeds elke milliseconde. Liefhebbers van progressive metal komen zeker aan hun trekken tijdens de openingsfase van ‘Terminus Egress’ waar zelfs koorzang in opduikt vooraleer Blind de vocalen opnieuw naar zich toe trekt. Dat de heren toch blijven spelen met tal van ritme en tempowisselingen, én tevens verandering in kracht, dreiging en duisternis aanbrengen zorgt ervoor dat ook deze lang uitgesponnen track geen seconde verveelt. We noteren ook een heel melodieuze gitaarsolo in dit nummer. ‘Chrysalis’ is een kort instrumentaal intermezzo gedragen door keyboard / piano waarna ‘The Beyond’ mag afsluiten. Kilte, gehuld in donkere mistsluiers, zijn meteen je deel. Daarna pakken kracht en dreiging over en gaat de band verder met zijn knappe tempo en ritme wisselingen – check de wervelende gitaarsolo! – en zorgt men zodoende voor een heel knap einde van een album dat boeit van begin tot eind. Met andere woorden: onze kennismaking met Summoner’s Circle is er een geworden om in te lijsten. Wanneer mogen we dit gezelschap ook eens tijdens een live concert aanschouwen?

Luc Ghyselen (95)

Blood Blast Distribution

Tracklist: 1. The Message 2. Of Black Horizons 3. Vessel 4. The Hierophants 5. Apostasy 6. Chaos Vector 7. Terminus Egress 8. Chrysalis 9. The Beyond