Callidice: Shades Among Us (ep)

Callidice is een Fins vijftal dat sinds 2014 actief is. Je kan het gezelschap onderbrengen in het vakje melodic death metal. Met de ep ‘Shades Among Us’ zijn de heren aan een vierde creatie toe, ndat men eerder reeds twee ep’s – ‘Victims’ (2015) en ‘Scarlet’ (2016) – en een full-album, ‘Anthem For Resistance’ (2018), op de markt bracht. Vier tracks telt het schijfje, maar voor wie de band al een tijdlang volgt zijn daar maar twee nieuwe nummers bij daar de heren eerder al twee singles lieten horen. De korte instrumentale opener, ‘Shades Among Us’, mag je gerust als intro beschouwen. Het is dus pas vanaf ‘Emperor’s New Clothes’, een van de nummers die reeds op single kenbaar werden gemaakt, dat je de sound van Callidice daadwerkelijk leert kennen. En die sluit heel mooi aan bij wat wij verwachten van melodic death metal. Heel veel kracht en pakken agressie dus, verpakt in een melodieus geheel. De twee vocalisten – nieuwkomer Tero Ollilainen (harsch lead vocals) en Samuli Rasmus (clean, en tevens bass) – vullen elkaar mooi aan en zorgen voor contrasten. Enkel het feit dat de toetsen (Tero Latvala) een iets te prominente rol vervullen, zorgt er voor dat we hier spreken van een immens schot in de roos. Begrijp ons verkeerd, want Callidice bekoort ons enorm, we zijn gewoon op zoek naar iets wat we minder vinden. Het uiterst gedreven ‘Happiest Country’, ook al als single uitgebracht, sluit hier perfect op aan. De knappe riffs (Tatu Latvala) vallen op, maar het zijn de drumpatronen van Ville Jyrkkä die voor ons het meest in het oor springen. Afsluiten doen de heren met ‘Treehouse’, nog een nummer in de lijn der verwachtingen maar waar de cleane stem van Samuli een iets grotere impact krijgt. Wie houdt van melodic death metal, en daarbij niet vies is van een vrij dik sausje keyboards, kan deze ep aan de collectie toevoegen.

Luc Ghyselen (85)

Inverse Records

Tracklist: 1. Shades Among Us 2. Emperor’s New Clothes 3. Happiest Country 4. Treehouse