Viserion: Natural Selection

Het Amerikaanse Viserion werd in 2019 opgestart en telt slechts drie leden: John Magnani (gitaar), Benedetto Marvilli (bass, vocals) en Matt Marvilli (drums). Vorig jaar zorgde het trio reeds voor een twee tracks tellende ep en nu is het gezelschap er terug met een eerste full-album dat zeven tracks telt. ‘Desolation’ opent meteen enorm furieus gedreven en energiek. De brutaliteit en de agressie druipt zomaar uit de speakers. ‘Tortured Soul’ gaat eerst nog diezelfde weg op: opnieuw worden wij overweldigd door het tempo en de agressie die hier van uit straalt. Een paar veranderingen in tempo zorgen er voor dat we even naar adem kunnen snakken. Duister en vol dreiging komt dan ‘Vaporized’ om de hoek kijken. Het tempo ligt weer hoog, erg hoog terwijl de vocalen rauw maar vooral woedend en vol agressie uit de speakers knallen. En alhoewel we best te vinden zijn voor schuimbekkende razernij omgeven door een kille duisternis, moeten ook wij vaststellen dat het ons na deze eerste drie nummers toch iets te veel wordt. Waarmee we willen aangeven dat we toch graag even wat extra ademruimte willen krijgen. Bij de aanvang van ‘Natural Selection’ hebben we de indruk dat de heren van Viserion ons hebben aangehoord en dat zonder aan dreiging, kracht of duisternis in te boeten. Toch slaan de heren ook nu weer, na verloop tijd, alles verpletterend en verpulverend toe. Tijdens ‘The Wraith’ komt Trevor Strnad, je bekend van The Black Dahlia Murder, een handje toesteken. Het tempo ligt niet meer zo verschroeiend hoog, al gaat het nog steeds aan een stevige vaart vooruit. Dat was maar wat stilte voor de storm want ‘Abondoned’ neemt de draad van de eerste snelheidsmonsters weer op en raast weer woedend doorheen de huiskamer, wij hebben alvast wat dekking gezocht om rondvliegende brokstukken te mijden, maar worden toch getroffen door de woedende screams en growls die duisternis en vernieling aanroepen. Ook tijdens het afsluitende ‘Malevolant’, schiet het trio weer met scherp op gebied van tempo, agressie, woede en brutaliteit en dat ondanks de “rustiger” intro. Wie houdt van black metal / death metal op speed en daar een maximum van woede, agressie en / of brutaliteit wil aankoppelen, kan dit debuutalbum van Viserion een kans geven. Anderen lopen hier liever in een heel wijde boog langs. Wij vinden het geheel er toch “over”.

Luc Ghyselen (60)

Independent Release

Tracklist: 1. Desolation 2. Tortured Soul 3. Vaporized 4. Natural Selection 5. The Wraith 6. Abandoned 7. Malevolent