Crowne: Kings In The North

Met de gedurfde titel ‘Kings In The North’ is deze nieuwe Zweedse band alvast van plan om hoge toppen te scheren. Onder de motorkap van dit nieuw gezelschap vinden we immers een lading muzikaal talent dat in tal van andere bands hun sporen al verdiend hebben. Vocalist Alexander Strandell kennen we van Art Nation en gitarist, keyboardspeler en producer Jona Tee van H.E.A.T. Daarnaast vullen Europe-bassist John Levén en drummer Christian Lundqvist, gekend van The Poodles, de rangen. Doe daar nog Love Magnusson (Dynazty) bij voor de gitaarsolo’s en je snapt dat we met veel muzikaal vermogen aan deze nieuwe race beginnen. Dat we met een topband te maken hebben is vanaf het eerste nummer ‘Kings In The North‘ al te horen. Binnenvallen met een “bang” heten ze dat. Knap arrangement, uitnodigende melodieën op sterk gitaarwerk die duidelijk niet afgelijnd te werk gaan. Leuke accenten van de backing vocalen maar vooral een zanger die krachtig de scepter zwaait boven al dat muzikaal talent en zo meteen de verwachtingen overtreft. Niet voor niets het titelnummer, ze gooien meteen al de kaarten op tafel. Er is nu geen weg meer terug! De heren weten dat blijkbaar ook en voeren het tempo wat op. Met ‘Perceval’ vuren ze een tweede dosis melodieën op ons af met hier en daar een progressieve aanpak. In een afwisselend arrangement blijft krachtig gitaarwerk en een dreunende bas de rode draad. De knappe solo verdeelt het nummer zodat de ritmewissels wat meer opvallen. Een van mijn favorieten is ‘Sharoline’. Deze uptempo track schiet met scherp en is de perfecte mix van melodie en metal. Het bolt als een trein, maar toch weet een gierende snarenplukker even de ritmesessie te onderbreken, om naar het einde terug alle registers open te zetten. ‘Unbreakable’ is een kleverige track met catchy refrein, waar goed over nagedacht is tijdens het schrijfproces. Het nummer vinden we ook op Youtube terug. De vele kleine versieringen zorgen voor veel dynamiek. De mystieke intro van ‘Mad World’ lijkt wel live geplukt ergens in het stadscentrum. Het blijft een verrassende track met uithalende vocalen op een constant wisselende muzikale omlijsting, die soms futuristische, agressieve maar ook thrashy neigingen kent. Die mystieke sfeer vinden we ook in de break halverwege het nummer, waar keyboard en een furieuze solo domineren. De riffs van ‘One In A Million’ zorgen voor een strak ritme. Wanneer het keyboard in duel gaat, zijn er geen verliezers. De vocale lijnen schieten ook deze keer flink de hoogte in. Wat is er mooier dan muzikanten die zich helemaal kunnen geven. Zo ook in het uptempo ‘Sum Of All Fears’, waar bij momenten de energiekraan lichtjes dicht geschroefd staat, maar er geen limiet op staat tijdens de stomende refreinen. In het progressieve ‘Set Me Free’ spreekt de vingervlugheid van Jona Tee nog eens tot de verbeelding. Het nummer kent rustige maar ook uitbundige stukken. Alhoewel ‘Make A Stand’ bombastischer en met een rap-achtige zanglijn begint, bekent het al gauw nummer als het refrein een stevig melodieus bommetje lijkt te zijn. Het zal wel een bewuste keuze zijn on de ballad van het album ‘Save Me From Myself’ helemaal achteraan te plaatsen. Op zich is dat geen probleem om rustig te eindigen, al is de ballad best pittig en krachtig en met het alweer betere snarenwerk bijgestaan. Veel kracht en energie gebundeld in elf variërende nummers, uitgevoerd door ervaren muzikanten die vaak voluit gaan. Het klinkt cliché maar het bevestigt alweer dat een goed album niet zomaar uit de lucht komt vallen en zowel de schrijfkunst als het uitvoeren bepalend zijn voor een schijf die de rest overstijgt. Hier zijn beiden meer dan duidelijk aanwezig, wat resulteert in een debuut om U tegen te zeggen. Veel pakkende melodieën en een knappe productie zijn kaarten die de heren naast hun vakmanschap duidelijk in handen hebben. Een volbloed cocktail van klassieke melodieuze hardrock met een heavy metal randje, vaak geïnjecteerd met snelheid en melodie. Dergelijke bands kunnen brokken maken en moeten in de gaten gehouden worden, dus ook deze Crowne.

Rocking Klingon (88/100)

Frontiers Records FRCD 1125

Tracklist: 1. Kings In The North 2. Perceval 3. Sharoline 4. Unbreakable 5. Mad World 6. One In A Million 7. Sum Of All Fears 8. Set Me Free 9. Make A Stand 10. Cross To Bear 11. Save Me From Myself