One Desire: One Night Only – Live In Helsinki

Na slechts twee albums brengt de Finse rockband One Desire hun eerste live album uit. De titel ‘One Night Only – Live In Helsinki’ verklapt eigenlijk al dat het gaat over een registratie van een eenmalige show op 3 oktober 2020 in de On The Rocks Club. Hiermee wordt het nu ook mogelijk om de band op een podium bezig te zien, zelfs al kon je hen nooit eerder live beleven. De tournee-plannen, samen met The Night Flight Orchestra door Europa ter ondersteuning van hun toen aankomende tweede album ‘Midnight Empire’, vielen in het water. Daarbij werden alle leden nog eens met het virus besmet, maar konden gelukkig vlug herstellen. De vierkoppige line-up bevat vocalist en gitarist André Linman, gitarist en gitarist en zanger Jimmy Westerlund, drummer Ossi Sivula en bassist Jonas Kuhlberg. Terwijl zij, en de rest van de wereld, zich aanpasten aan een nieuwe realiteit op het gebied van liveoptredens, ontstond het idee van een liveshow met een minimaal publiek. Ze kozen een setlist met hun meest geliefde en geprezen nummers. Ze beginnen deze show met ‘Shadowman‘, tevens de opener van hun tweede album. Na de intro verwelkomt frontman André Linman het publiek. ‘Apologize’ is wat rustiger, maar dat is zonder het refrein gerekend dat best pittig uit de hoek komt. De frontman slaagt erin om zijn publiek voor de eerste keer te laten meezingen. Ze vervolgen met drie nummers uit de opvolger ‘Midnight Empire’ met ‘Down And Dirty’ op kop. De ingetogen intro evolueert naar een catchy meezinger. Na ‘Heroes’ kwam ‘Godsent Extasy’, die de virtuositeit van de snarenplukker etaleert. Er zit een nagenoeg gelijke verdeling tussen het aantal nummers van hun albums op deze live sessie. We zijn intussen halverwege het optreden beland en de heren doen het nu een aantal nummers rustiger aan. Eerst met het hemelse ‘This Is Where The Heartbreak Begins’, dan met ‘Only When I Breathe’ en ‘Falling Apart’, waar het publiek de refreinen terug meezingt. Dat laatste nummer groeit uit naar een krachtige powerballade dankzij een virtuoze gitaarsolo van Jimmy Westerlund. Dat het tweede album veel knappe nummers heeft, bewijst ‘After You’re Gone’ dat weer voluit de catchy vocalen laat klinken. Veel melodie en sfeer in het publiek die deze nieuwste schijf duidelijk goed kennen. De opnames van het optreden duren ongeveer een uurtje en de laatste rechte lijn bestaat uit drie nummers van hun debuut. ‘Whenever I’m Dreaming’ bijt de spits af, gevolgd door de geweldige hit ‘Hurt’, die de band een welverdiende doorbraak opleverde. Het blijft een knaller, zowel de studio- als de live versie. En dat het gesmaakt wordt blijkt uit de uitbundige reacties van het publiek na de opzwepende oproep van de vocalist, die het bespelen van zijn publiek duidelijk kent. Het Finse gezelschap sluit de avond af met het intense ‘Buried Alive’, waarmee ze het publiek nog een laatste keer uit de bol laten gaan. Of het nummer ook live gebracht werd weet ik niet maar het album sluit uiteindelijk af met ‘Battlefield Of Love’. De cd-versie van het optreden is een leuk gegeven, maar de dvd blijkt nog wat extra bonusmateriaal te bevatten. Die beleving op TV trekt me toch makkelijk over de schreef om de dvd of bluray in huis te halen, want ik kon One Desire al enkele keren live bezig zien en nog nooit vielen ze tegen.

Rocking Klingon (80)

Frontiers Records FRCDVD 1121

Tracklist: 1. Shadowman 2. Apologize 3. Down And Dirty 4. Heroes 5. Godsent Extasy 6. This Is Where The Heartbreak Begins 7. Only When I Breathe 8. Falling Apart 9. After You’re Gone 10. Whenever I’m Dreaming 11. Hurt 12. Buried Alive / Battlefield Of Love