Terra Odium: Ne Plus Ultra

Liefhebbers van technical of progressive metal mogen hun oren spitsen, want met het nieuwe Terra Odium hebben ze er een band bij om rekening mee te houden. Terra Odium werd opgestart door vocalist / gitarist Øyvind Hægeland en drummer Asgeir Mickelson die beiden een verleden hebben bij o.a. Spiral Architect, een progressive metal band die één full-album afleverde in 2000. Gitarist Bollie Fredriksen (ex Manitou) kwam er als eerste bij en het trio begon naarstig met het schrijven van nieuwe nummers. Op bass vinden we niemand minder dan Steve DiGiorgio, je allen bekend van zijn werk bij Testament. De ontbrekende schakel in het geheel werd uiteindelijk gevonden in Jon Phipps die instaat voor synthesizers en orkestratie. Zoals het beaamt bij progressive metal bands is elke muzikant en absolute meester op zijn instrument en dat is hier zeker het geval. Van bij de aanvang van opener ‘Crawling’ wordt dat meteen duidelijk, al zet de intro van het nummer je misschien wel nog eerst even op het verkeerde been. Maar wat volgt is onmiskenbaar technisch hoogstaand muzikaal werk met complexe drumpatronen, prachtige riffs en indrukwekkend gitaarwerk, pulserende basslijnen en schitterende vocalen. Dit alles wordt dan nog eens perfect aangevuld met bijpassende orkestratie zodat een volle sound ontstaat waar geen speld meer tussen te krijgen is. Het vijftal strooit het technisch vernuft en hun kunnen doorheen de zeven tracks op dit debuutalbum. Wat dacht je bijvoorbeeld van de indrukwekkende bassolo tijdens ‘Winter’, al doen we nu de overige muzikanten oneer aan door ook geen staaltjes van hun kunnen in de spotlight te zetten. Maar goed, zeven tracks lang, iets meer dan vijftig minuten, blijft Terra Odium de aandacht opeisen middels goed opgebouwde, maar technisch zeer hoogstaande, nummers die afgeleverd worden met tal van verrassende en mooie wendingen in tempo en ritme. Als special guest mag ook Kjetil Nordhus (Tristania) langs komen en zorgt zo voor nog een extra accent in het reeds immens brede scala van Terra Odium dat met dit debuutalbum meteen een “must have” brengt voor liefhebbers van technical metal of progressive metal.

Luc Ghyselen (94)

Frontiers Records FRCD 1124

Tracklist: 1. Crawling 2. The Road Not Taken 3. Winter 4. The Shadow Lung 5. The Thorn 6. It Was Not Death 7. The Clouded Morning