Lacuna Coil: Live From the Apocalypse

Hoe een live album standaard moet klinken? De meningen verschillen daarover. Persoonlijk is het voor mij belangrijk dat ik me, met de ogen gesloten, voor het podium waan met veel publiek rondom mij om de band op dat podium aansporen. Het hoeft dus zeker niet te perfect te klinken, als ergens een gitaar riff verkeerd zit is dat net mooi meegenomen. Lacuna Coil brengt een live album uit ‘Live From The Apocalyps’ waar ze dit gevoel heel dicht benaderen. Al bij de eerste song spreekt Cristina haar publiek aan, en dat is op zich al veelbelovend. Dat temperamentvolle zo eigen aan Italiaanse bands, iets wat je bij Lacuna Coil ook terug vind, keert trouwens ook op deze live plaat terug. Met een opzwepende song als ‘Anima Nera’ wordt de set bombastisch en vuurkrachtig ingezet. Door de instrumentale aankleding voelen we ons ondergedompeld worden in een occulte totaalbeleving en laten ons gewillig meedrijven op die gotische klankentapijtjes die Lacuna Coil voor ons uitspreidt. Soms het publiek enthousiast doen reageren, is het tweede pluspunt waardoor dit echt ‘live’ aanvoelt. Deze plaat werd echter opgenomen zonder publiek, waardoor je dit onderdeel helaas moet missen. De emoties waardoor je toch dat gevoel krijgt dat er wel publiek aanwezig is, blijft wel overeind staan. Het mooiste aan Lacuna Coil is echter die samensmelting tussen de engelachtige – ook al kan ze soms een duivels engeltje zijn – in de stem van Cristina met die rauwe vocalen van Andrea die je koude rillingen bezorgen. Een rode draad die je terugvind bij elke song trouwens. “Het live album vertegenwoordigt een uniek moment in onze carrière (en leven) dat voor altijd herinnerd zal worden als die ene keer dat we letterlijk ‘verrezen uit de Apocalyps’.” Zegt Andrea over deze plaat, en dat straalt dit live album uit. Een opluchting om na deze lange tijd terug op een podium te mogen staan, ook al voelt dat tot op heden nog steeds raar aan voor een lege zaal. Die afwezigheid van een zwetende en meezingende massa vangt Lacuna Coil op door een perfect geluid neer te zetten, zonder het spelplezier te ondermijnen. Je hoort het enthousiasme niet alleen in de stem van Cristina en Andrea, de hele band heeft er duidelijk zin in. Song na song wordt het gaspedaal helemaal ingeduwd, of net niet op meer ingetogen momenten. Waardoor ook wij thuis lekker zitten te headbangen en met de ogen gesloten inderdaad ons tussen die zwetende massa voelen onze keel schor schreeuwen op songs als ‘Veneficium’ tot ‘Black Anima’. Waardoor de band in zijn missie is geslaagd om , ondanks moeilijke omstandigheden, de perfecte live plaat af te leveren waar fans van de band of het genre zelf;. Nu hopen dat ze dit ook spoedig echt live kunnen voorstellen, want dit smaakt naar meer.

Erik Van Damme (85)

Century Media

Tracklist: 1. Anima Nera 2. Sword Of Anger 3. Save Me 4. Now Or Never 5. Reckless 6. Through The Flames 7. Apocalypse 8. Black Feathers 9. Under The Surface 10. The End Is All I Can See 11. Veneficium 12. Black Dried Up Heart 13. Bad Things 14. Layers Of Time 15. Black Anima 16. Save Me (Apocalypse Version)