Night Crowned: Hädanfärd

We waren vorig jaar danig onder de indruk van ‘Impius Viam’, het debuutalbum van Night Crowned. Nu is deze Zweedse band er terug met de opvolger, ‘Hädanfärd’ getiteld. Night Crowned ging in 2016 van start maar kwam pas echt onder stoom toen de eerste wisselingen in de line-up werden doorgevoerd. H. Liljesand (bass, gitaar, keyboards) en J. Jaloma (drums) stonden mee aan de wieg van de band, terwijl J. Eskilsson (gitaar, clean vocals) er bij kwam in 2017. K. Romlin (vocals) kwam er pas bij in 2018, net op tijd om ook al de eerste ep, ‘Humanity Will Echo Out’ (2018), van vocalen te voorzien. Daarna stoomde het viertal gewoon verder om hun zinderende en beklijvende mix van melodic black metal / melodic death metal aan de man / vrouw te brengen. ‘Impius Viam’ was, naar onze smaak dan toch, een immens schot in de roos. We schreven o.a.: “Elf tracks lang, we vergeten de intro maar even, zorgt het viertal voor een waar festijn van koude duisternis en brutale agressie waar elk instrument tot uiting komt en elk accent tot in de puntjes is verzorgd.” En eigenlijk borduurt het viertal maximaal op deze gegevens verder. Ditmaal wel geen twaalf tracks, maar negen tracks die opnieuw een sublieme symbiose vormen tussen brutaliteit, agressie, kracht, energie en melodie. Wel opvallend is het feit dat men er uiteindelijk voor koos om alle lyrics in het Zweeds te brengen (men dacht immers eerst aan een dubbelalbum met een schijfje voor Engelstalig teksten en een tweede met Zweedse teksten) en dat zorgt er, naar onze bescheiden mening, voor dat het geheel nog iets indrukwekkender is op gebied van dreiging. Vanaf opener ‘Nattkrönt’ worden we meegesleurd in het verhaal dat het viertal heeft uitgewerkt naar de ideeën van vocalist K. Romlin die voor een kortverhaal zorgt waarin de dood een hoofdrol opeist. Kracht en melodie gaan meteen samen en krijgen dan dankzij de enorm mooie orkestratie en vooral de dreigende, brutale en agressieve vocalen van K. Romlin extra dimensies. De heren blijven er heel gedreven en energiek tegenaan gaan, met mooie accenten pure melodie, met soms wat rustiger momentjes om heel even naar adem te snakken. Kortom elke track opnieuw weet het kwartet ons volledig te overtuigen. Slechts een nummer, het korte instrumentale titelnummer, wijkt wat af van dit fantastische stramien. Maar dat is om dan écht op adem te komen, want daarna gaat het weer volle gas vooruit. Bij de review van het debuutalbum schreven we ook dat we vinden dat de band heel hoog mikt in de muzikale hiërarchie. Dat is met dit tweede full-album nogmaals bevestigd. Rest hen nu enkel om dit ook tijdens live concerten te bewijzen.

Luc Ghyselen (96)

Noble Demon Records

Tracklist: 1. Nattkrönt 2. Rex Tenebrae 3. Fjättrad 4. Ett Gravfäst Öde 5. Hädanfärd 6. Gudars Skymning 7. Människans Förfall 8. Grått & Ödelagt 9. Enslingen