The Nightly Disease: Delicate White Sound

Het Italiaanse The Nightly Disease werd in 2016 opgestart en brengt atmospheric black metal. Een eerste fysiek teken van dit project kregen we middels de ep ‘Smell Of Burning Wood’ uit 2018. Nu is The Nightly Disease er terug met een vier tracks tellend full-album dat ‘Delicate White Sound’ als titel mee krijgt. Spijtig genoeg wordt dit volledig instrumentale werkstuk in het verkeerde seizoen op de markt gebracht, daar dit vooral gaat over sneeuwval en de atmosfeer die dit creëert. Het is immers een feit dat het geluid dan gedempt wordt, of toch compleet anders klinkt. Dit wordt hier uitgewerkt middels zachte klanken, ambient stukken en hier en daar een korte eruptie van felheid die black metal verraadt. Je wordt zodoende meegevoerd op een melancholische trip die het waarschijnlijk heel goed zal doen op een lange, koude, winteravond terwijl je wegdoezelt bij het warme haardvuur met eventueel een goed glas van je geliefkoosde drank bij de hand. Tijdens een warme, zwoele zomeravond pakt dit geheel ons alvast niet echt in. De eerste track, ‘Delicate White Sound Part 1’, een werkstuk van bijna negentien minuten, kon je eerder al beluisteren via de single. Nu krijg je er op dit full-album nog drie extra nummers bij, die samen ongeveer even lang duren als de eerste track op dit album. Mooi opgebouwde werkstukken allemaal, maar die in een hete zwoele zomer niet echt op zijn plaats zijn, naar onze smaak. Maar goed, niet iedereen wil stevig uit de bol gaan, wil de zomer al dansend en feestend doortrekken, wil plezier maken zolang er zonlicht is, … Dus voor die liefhebbers, die dus houden van complete rust en dan ook volledig tot rust willen komen, om dan het leven in een melancholisch schilderij om te zetten, … voor die mensen is ‘Delicate White Sound’ misschien wel het album van dit seizoen. Wij laten het album eerder voor wat het waard is, en zullen het een nieuwe kans geven tijdens de donkere, koude en lange winteravonden.

Luc Ghyselen (60)

Naturmacht Productions NP 133

Tracklist: 1. Delicate White Sound Part 1 2. Delicate White Sound Part 2 3. Delicate White Sound Part 3 4. Delicate White Sound Part 4