Catharsis: Human Failures

Het Poolse Catharsis werd reeds in 1992 opgestart door bassist / vocalist Adam Mamok. Na een tweetal demo’s en enkele wisselingen in de line-up, hield het verhaal in 1996 op. Zo’n tien jaar later beslist Adam om Catharsis een tweede kans te geven. Gitarist Tomasz Świerz stapt opnieuw mee in het verhaal. Met de komst van gitariste Katarzyna “Kate” Bujas (2011) krijgt het gezelschap een boost van energie en nieuwe ideeën die uiteindelijk leiden tot een eerste full-album. ‘Rhyming Life And Death’ komt er uiteindelijk in 2014 met sessie drummer Lukasz “Lucass” Krzesiewicz. In 2016 verlaat Tomasz de band en wordt hij vervangen door Kajetan Pawliszyn. Het vernieuwde trio werkt dan samen met Eugene Ryabchenko (Fleshgod Apocalypse) aan een nieuw album, maar door tourplannen moet die laatste verstek geven vlak voor de band de studio in trekt. Dariusz “Daray” Brzozowski (ex Vader, Dimmu Borgir (live)) wordt zijn vervanger achter de drumkit. ‘Human Failures’ ziet zo het levenslicht dankzij Mad Lion Records. Het nieuwe album is een zeven tracks tellend werkstuk geworden waar het trio dat Catharsis uitmaakt zich verder ontwikkelt als een technical death metal band waar je absoluut rekening mee dient te houden. Voorzichtig sijpelen er wat black metal invloeden door, maar het grootste bestand is dus nog steeds death metal die op hoog technisch niveau wordt uitgevoerd. Dit resulteert in nummers die bol staan van de technische hoogstandjes op zowel bass als op gitaar, die zorgen voor een immense schakering van tempo’s en ritmes, die indrukwekkende en onverwachte wendingen maken, … kortom die luisteraars gemakkelijk blijven boeien van begin tot eind ondanks de soms lang uitgesponnen nummers. Voeg daar de rauwe maar best wel verstaanbare vocalen van Adam aan toe en je verkrijgt een erg technisch hoogstaand gevarieerd death metal werkje te verwerken. Als je dan ook nog Ross Dolan (Immolation) kunt strikken voor een gastrol tijdens een nummer (‘Made Of Blood’) bewijs je dat je respect oogst bij andere bands en dat ook de fans terdege rekening met je moeten houden. Wij hadden nog nooit eerder gehoord van dit Catharsis, maar zijn wat blij met onze kennismaking want wat het gezelschap hier neerzet verveelt geen milliseconde. Als je dan nog weet dat, naast het technische aspect, je ook voldoende kracht, agressie en brutaliteit te verwerken krijgt, dan weet je dat het goed zit. Catharsis zorgt met ‘Human Failure’ voor een schitterend technical death metal schijfje.

Luc Ghyselen (90)

Mad Lion Records

Tracklist: 1. Through The Eyes Of A Child 2. Slaves To Money And Greed 3. Your Truth 4. Made Of Blood 5. Village Of Witches 6. House Of Sand And Fog 7. My Last Words