Crobot: Rat Child (ep)

Het Amerikaanse Crobot – tegenwoordig bestaat de line-up uit Brandon Yeagley (vocals, harmonica), Chris Bishop (gitaar, backing vocals) en Dan Ryan (drums) – zorgt keer op keer voor knappe release en dat sinds we voor het eerst van de band hoorden middels de ep ‘Legend Of The Spaceborne Killer’ (2012). Nu komt het drietal eraan met een vier tracks tellende ep die vooral voor fans van het gezelschap een mooi hebbeding zal worden. Maar ook liefhebbers van Anthrax, Steel Panther en Light The Torch zullen deze ep misschien wel willen checken want Frank Bello, Stix Zadina en Howard Jones van de eerder genoemde bands maken hier ook hun opwachting. Frank Bello zorgt voor een stuwende basslijn tijdens opener ‘Mountain’, een nummer dat meteen de toon zet dankzij de energie, de gedrevenheid en de kracht die het nummer uitstraalt. En ook een pak aanstekelijkheid in zich verbergt, want na een paar luisterbeurten, kan je het refrein zo meebrullen. Tijdens ‘Kiss It Goodbye’ mag metalcore brulboei Howard Jones zijn opwachting maken. Het geeft het knap opgebouwde en mooi gearrangeerde nummer extra pit, terwijl je ook nu weer het refrein na een paar luisterbeurten gemakkelijk kan meebrullen. Heel mooi is de bijdrage van Steel Panther’s Stix Zadina tijdens de stevige ballade ‘Everyone Dies’ waar Stix instaat voor bass, drums en piano. En dat terwijl Brandon hier een machtige performance neerzet, terwijl ook het gitaarwerk van Chris tot in de puntjes verzorgd is. Voor afsluiter en titelnummer ‘Rat Child’ werden geen gasten uitgenodigd en ook nu weer zorgen de heren van Crobot voor een heel sterke performance die liefhebbers van de band gemakkelijk zal overtuigen. Een rustige start wordt al vlug weg gewerkt door een furieus tempo om daarna te spelen met tempo’s en ritmes. Noem het hard rock, retro rock of voor ons part gewoon rock, met ‘Rat Child’ zorgt Crobot voor een heel intens en beklijvend vier tracks tellend schijfje. Wij kijken al uit naar meer van dat!

Luc Ghyselen (96)

Mascot Records

Tracklist: 1. Mountain 2. Kiss It Goodbye 3. Everyone Dies 4. Rat Child