Overdrivers: Rock Out (ep)

De Franse rockers van Overdrivers zijn de pandemie met een eigen geheim wapen tekeer gegaan. Deze drie tracks tellende ep is een vervolg op hun eerdere uitgebracht materiaal ‘Rockin’ Hell’ uit 2016 en ‘She’s On Her Period’ uit 2018. Dus besloot het gezelschap om hun aanvallende strategie aan te passen door hard en snel toe te slaan. Met de hulp van Bertrand Charlet voor de opnames en Fred Duquesne voor de mixage kon de band in actie komen. In de gelederen treffen we zanger en ritmegitarist Adrien Desquirez, leadgitarist en achtergrondzanger Anthony Clay, bassist Sébastien Lorquet en drummer Florian Morgano. Nadat ik de band ontdekte met hun voorgaande album, dacht ik dat ze het deze keer in slechts elf minuten en met enkel drie nummers zo bont niet kunnen maken. Oh man, daar ging ik de mist in. Oordeel vooral zelf, maar zet je schrap want met een erg energieke AC/DC op speed vliegt ‘You Cheated On Me’ vlak in je gezicht. Een zeer energieke sound, volle bak rechtdoor. Volledig zot gedraaid, maar beestig goed. Met het gaspedaal volledig ingetrapt scheuren ze aan 220 bmp alles aan flarden wat ze tegenkomen. Je wordt gewoonweg meegezogen in een wervelwind van drum en gitaargeweld. De heren kunnen het blijkbaar niet goed verwerken dat ze bedrogen worden en hun furie bedaart pas na een drietal minuten. ‘Factory’ pakt de fakkel over maar doet het relatief rustiger met sterk riff gericht, dreunend en explosief pingelend gitaarwerk op het scherp van de snee. De heren hebben duidelijk een erg gedreven snarenplukker in de gelederen die ze centraal in de spotlights gezet hebben. Anthony mag hierdoor dan wel verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de sound, ook de vocalen van Adrien gooien een flinke knipoog naar hun Australische voorbeelden. Maar vergeten we de algemene ritmesessie niet, want ook de stevige baslijnen en knoeiharde drumsalvo’s vormen de rode draad voor een pak ritmisch geweld. Het kalmste nummer dat een gelijkaardige sound, maar in eenzelfde gedrevenheid in de helft van de energie overbrengt is ‘Forever Young’. Erg catchy en aanstekelijk, waardoor het zonder problemen de arena’s in kan om een ganse meute springend uit zijn dak te laten gaan. Opnieuw dat intense gitaarwerk, dat in elk nummer vrij centraal staat. Het valt op dat de heren constant in overdrive staan. We krijgen enkele vrij voorspelbare maar uiterst energieke nummers. Waar een andere band een gelijkaardig nummer vol energie brengen, druipt het hier telkens over langs alle kanten. We kunnen bijna zeggen dat de gebundelde energie van deze drie nummers hoogtes bereikt waar anderen een gans album voor nodig hebben. Hoeveel energie kan je in een nummer steken? Wanneer je denkt dat de grens bereikt is, doe er dan nog twee scheppen bovenop en dan heb je ongeveer het geluid van Overdrivers. Of je een gans album aan dat tempo kan blijven gaan is de vraag, maar hun energieke vibes raakten me wel in die mate, dat ik na enkele luisterbeurten plots een lichtblauwe gloed rond me zag hangen. Kan toevallig zijn, maar mocht je zelf luisteren, je bent bij deze gewaarschuwd.

Rocking Klingon (82)

Rock Of Angels Records

Tracklist: 1. You Cheated On Me 2. Factory 3. Forever Young