Desaster: Churches Without Saints

Het Duitse Desaster is er reeds sinds 1988 maar kende een korte periode van inactiviteit tussen 1990 en 1992. Ondertussen is dit black / death / thrash gezelschap een gevestigde waarde in de metal wereld. Dat bewijst deze ‘Churches Without Saints’, het negende full-album ondertussen van dit kwartet. Sinds het vorige album, ‘The Oath Of An Iron Ritaul’ (2016), werd de line-up wat aangepast. Gebleven zijn gitarist Infernal (die er sinds het prille begin bij is), bassist Odin en vocalist Sataniac. Nieuw is dus Hont die Tormentor achter de ezelsvellen vervangt. Na de instrumentale intro, ‘The Grace Of Sin’, dompelt het viertal je meteen onder in hun zwartgeblakerde agressie en brutale sound die gestalte krijgt vanaf ‘Learn To Love The Void’ en eindigt met ‘Endless Awakening’, alvorens het rustgevende korte ‘Aus Asche’ afsluit met zowaar gefluisterde vocalen. Het viertal baant zich een weg doorheen duisternis, brutaliteit en agressie en schuwt het gevaar allerminst. Terwijl de instrumenten een muzikaal geraamte uittekenen, zijn het de donkere en vol agressie klinkende vocalen die onze aandacht het meest trekken. Sataniac slaagt er immers in zijn teksten te spuwen, te brullen, te schreeuwen, te braken die ons koude rillingen bezorgen. Tien tracks lang, we laten de instrumentale intro buiten beschouwing, zorgt het kwartet er zodoende voor dat we aan hun sound overgeleverd zijn. Soms uiterst agressief en woedend, soms beklijvend en bijtend, soms kilte en duisternis uitstralend, soms gewoonweg stevig en krachtig beukend, soms fel en beklijvend, soms trager en brutaler, … kortom er komt van alles langs en de heren weten dit perfect te kanaliseren tot een pakkend geheel dat ons nergens verveelt. Of je nu kiest voor het eerder donkere titelnummer dat ook wat doom invloeden in zich heeft of voor de furieuze en agressie snelheid van ‘Hellputa’ of ook maar iets er tussenin, steeds weten de heren van Desaster ons te overtuigen. ‘Churches Without Saints’ is dan ook een heel knappe aanvulling geworden op de discografie van Desaster en zal zowel “oude fans” bekoren als nieuwkomers over de streep trekken.

Luc Ghyselen (85)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. The Grace Of Sin 2. Learn To Love The Void 3. Failing Trinity 4. Exile Is Imminent 5. Churches Without Saints 6. Hellputa 7. Sadistic Salvation 8. Armed Architects Of Annihilation (In Clarity For Total Death) 9. Prinordial Obscurity 10. Endless Awakening 11. Aus Asche