Ramchat: Znelo Lesom

Ramchat is een Slovaaks vijftal dat actief is sinds 2013 en gekend staat als black / pagan metal band. Met ‘Znelo Lesom’ zijn ze toe aan een derde full-album. We moeten toegeven dat het onze eerste kennismaking is met de band maar wat een aangename verrassing is dit! De teksten zijn integraal in het Slovaaks hetgeen gezien onze belabberde kennis ervan – nul komma nul met name – toch voor enige taalbarrière zorgt. We hebben onze laten vertellen dat de thema’s die de heren aansnijden handelen over Slovaakse mythologie, paganisme en anti-christelijke onderwerpen maar wat ons betreft had het net zo gaat om een verslaggeving van een voetbalwedstrijd kunnen gaan. Het drukt in geen geval de pret. De riffs zijn bijzonder aanstekelijk en de zang is enorm gevarieerd met een diepe grafstem die wordt afgewisseld met een hogere rauwere gruntstem. Qua stijl doet Ramchat ons heel erg vaak denken aan eerder Griekse oldschool bands zoals Septicflesh, Varathron en zelfs Rotting Christ. Laat dat nu net bands zijn waar we enorm fan van zijn. Ramchat is als band zelf al geruime tijd actief maar de leden verdienden ook voordien al hun strepen bij bands zoals Lunatic Gods, Protest en Traak. In ieder geval zijn het muzikanten die weten hoe ze hun instrumenten moeten hanteren én die oog hebben voor melodie en variatie. Er klinkt al eens een akoestische gitaar, er wordt al eens gas teruggenomen, er is samenzang wanneer het een meerwaarde heeft, er weerklinkt al eens een waarlijk demonische lach… Kortom ‘Znelo Lesom’ heeft eigenlijk alles wat we hopen te horen in een plaat. Negen nummers lang die samen goed zijn voor drie kwartier neemt Ramchat ons mee op hun duistere, onheilspellend klinkende trip. Indien je verwacht gigantisch nieuwe ervaringen tegen te komen, ben je ongetwijfeld aan het verkeerde adres maar als je houdt van eenvoudigweg bijzonder meeslepende riffs dan ben je aan het juiste adres. Het kan aan onze nostalgische ingesteldheid liggen maar wij zijn op slag fan. Bijzonder aangenaam luisterstuk dat hier al ettelijke keren op repeat heeft gestaan.

K.H. (93)

HladoHlas

Tracklist: 1. V čase popadaje 2. Ľadová pláň 3. Lož a žlč 4. Matka ZEM 5. Cesta 6. Neodpúšťam! 7. Jastrab 8. Spanšteli sme 9. Bogyňa