Vandor: On A Moonlit Night

De Zweedse power metal strijders van Vandor brachten na twee singles het eerste full-album ‘In the Land of Vandor’ uit in 2019. Het gezelschap zit blijkbaar niet stil sedert hun start in 2015, want hun opvolger ligt in de rekken. Zelf beweren ze dat hun nieuwe album “On A Moonlit Night” voelt als een hoogtepunt in hun carrière. Ze leerden uit het verleden en hebben in die geest het nieuwe album geschreven. Over de line-up lijkt enige onzekerheid, maar bevestiging vond ik in de clip van ‘Enter Twilight’, waar ik de bezetting als volgt kon noteren: zanger en lead gitarist Vide Bjerde, gitarist en achtergrondzanger Jack L. Stroem bassist Alve Bjerde en drummers Lova Krysell en Robin Risander. “On A Moonlit Night” werd geschreven, geproduceerd en opgenomen in het Vandor HQ te Göteborg door Alve Bjerde, Vide Bjerde & Jack L. Stroem. Het album werd gemixt door Jason Carter in de Wavelength Studio en gemasterd door Tom Nunes bij Atomic Mastering (beiden gevestigd in Salem, Oregon, USA). De rustige intro ‘… Darkness Looms’ gaat naadloos over in het anthem-klinkende ‘Mountains Of Avagale’, die een eerste spervuur aan noten loslaat. Gierende gitaren op een op hol gedreven drumsessie worden ter orde geroepen door de combinatie van een ratelende bas en een vocalist, die alles terug in toom weten te brengen. Gecontroleerd maar erg uptempo schiet het nummer op gang en laat een stel gedreven muzikanten hun beste beentje voorzetten. Vooral in het refrein gaan de remmen los, maar een knap arrangement doorbreekt het voorspelbare door variatie. ‘River Of Life’ bevat alle clichés die power metal kenmerken. De melodie staat centraal op het intense ritme, waar de hoge vocalen schering en inslag zijn. Traag is relatief, maar toch heeft ‘Endless Sea’ met de feeërieke keyboardtonen een rustige indruk. Er blijft een pak energie op je afkomen, maar de dosissen van injectie zijn matiger. Mooie zanglijnen die van hoog naar laag kronkelen tussen een solerende snarenplukker maken je klaar voor de ballad ‘Future To Behold’ die echt wel op de rem staat. Het laat een ingetogen kant van de band horen, waar vocaal nog een trapje hoger gemikt wordt. Nog zo’n snelheidsduivel is het intense oorlogszuchtige verhaal ‘Fate Of Eltoria’ waar je duizelig wordt van de snelheid waarmee de drum mokerslagen uitgedeeld worden. Maar de kroon op het werk is ‘The Sword To End All Wars’, een vertellend achttien minuten durende track waar zelfs stukken musical en opzwepende gitaren je laten genieten. Een wervelwind aan emoties, hier en daar agressie en progressieve kanten, vol melodie en vooral met passie gebracht. De akoestische titeltrack ‘On A Moonlit Night’, met enkel een gitaar en breekbare vocalen, zorgt ervoor dat je even op rust kan komen, wegdromend in een wolk van melodie en rust. ‘Enter Twilight’ vinden we als bonus track. Het klassieke power metal nummer sluit een album vol passie en diversiteit af. Op de cd zal je nog vier extra cd exclusieve bonus nummers vinden die niet in deze press release opgenomen werden: ‘Together We Fight’, ‘Serpent & Its Prey’, de akoestische versie van ‘Future To Behold’ met naar eigen zeggen echo’s van countrymuziek in de akoestische en de 8-bit versie van ‘Fate Of Eltoria’ waarmee ze hun liefde voor videogame muziek etaleren. Het is de manier waarop Vandor zijn fans wil bedanken, door tevens hun verschillende muzikale achtergronden te tonen. Deze plaat is meer power metal dan hun debuut en ze hebben ook de progressieve rock omarmd, maar dat neemt niet weg dat de heren een knap staaltje neergezet hebben.

Rocking Klingon (80)

Scarlet Records SC 396-2

Tracklist: 1. … Darkness Looms 2. Mountains Of Avagale 3. River Of Life 4. Endless Sea 5. Future To Behold 6. Fate Of Eltoria 7. The Sword To End All Wars 8. On A Moonlit Night 9. Enter Twilight (bonus track) 10. Together We Fight (CD exclusive bonus track) 11. Serpent & Its Prey (CD exclusive bonus track) 12. Future To Behold (acoustic version – CD exclusive bonus track) 13. Fate Of Eltoria (8-bit version – CD exclusive bonus track)