Alluvial: Sarcoma

Liefhebbers van technical death metal kennen ongetwijfeld het debuutalbum ‘The Deep Longing For Annihilation’ (2017) van het Amerikaanse Alluvial. Met ‘Sarcoma’ zet de band een nieuwe stap in zijn evolutie. En een evolutie is het zeker geworden, want terwijl het debuut zo’n tweeënvijftig minuten instrumentaal technisch geweld was, geserveerd door gitarist Keith Merrow en lead gitarist Wes Hauch aangevuld met sessiemuzikanten (Daniel Presland (drums), Marty Friedman (solo op een track) en Sims Cashion (solo op een ander nummer)), krijg je nu een album te horen van nog geen veertig minuten met vocale nummers! We zien een ware verandering in de line-up waar enkel nog Wes Hauch overeind blijft. Tim Walker is ondertussen de vaste bassist geworden, terwijl Kevin Muller de plaats achter de microfoon in neemt. Op dit schijfje hoor je opnieuw een sessiedrummer (Matt Guglielmo) en is Brandon Ellis de leadgitarist tijdens ‘Sugar Paper’. Verder krijg je hier in totaal tien tracks te horen waar meestal pakken agressie van af spat (naast een boel technische capriolen), maar soms tapt men uit een heel ander vaatje en krijg je eigenzinnige wendingen voorgeschoteld die bij ons echt niet in goede aarde vallen. Let wel: we houden van technische hoogstandjes (vooral als die ten dienste staan van het nummer op zich, al krijgen we hier vaak de indruk dat het meer iets is van “kijk, mama, zonder handen”). We houden ook van nieuwe accenten, ideeën en invalshoeken, maar wat de heren presteren op bijvoorbeeld ‘Zero’ is voor ons duidelijk een brug (of twee) te ver. De vocalen – mag je dit nog vocalen noemen? – klinken weliswaar bang en zorgen voor een ongemakkelijk gevoel, maar laten ons eigenlijk koud. Ook op puur muzikaal vlak kan dit korte nummer ons absoluut niet boeien. En zo komen er nog wel een pak ideeën en accenten langs, waar we ons een massa vragen bij stellen. Dat de band zijn liefhebbers zal hebben, kunnen we best begrijpen, maar wij zullen dit werkstuk van Alluvial niet met de vuilnis buiten zetten, maar veel zullen de nummers toch niet meer opduiken in onze playlists.

Luc Ghyselen (50)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Ulysses 2. Thy Underling 3. Sarcoma 4. 40 Stories 5. Zero 6. Exponent 7. Sleepers Become Giants 8. The Putrid Sunrise 9. Sugar Paper 10. Anodyne