Millstone: Isle

Millstone is een band die afkomstig blijkt te zijn uit Siberië en met ‘Isle’ een debuut aflevert in eigen beheer. Het viertal wordt aangevuurd door mastermind Ivan Scherbakov op gitaar. Voor het overige is ons bitter weinig info gekend over de band. Het album blijkt een conceptplaat te zijn die geïnspireerd werd door het Russische sci-fi verhaal “Het Onbewoonde Eiland” uit 1969 waarbij een jonge ruimtereiziger terechtkomt op een onbekende planeet. Millstone serveert ons gedurende een half uur negen nummers waarbij ze eigenlijk bijna een blend brengen van death / thrash metal uit de jaren ’80-’90. Ze kunnen nauwelijks invloeden als bands zoals Pantera of Meshuggah verhullen zonder echter schaamteloos het geluid over te nemen. Hoewel de titels in het Engels zijn, is de zang – vermoedelijk want we verstaan er geen hol van – in het Russisch. Dat kan de pret echter niet drukken. De nummers klinken zonder vernieuwend te zijn echt wel fris en energiek en met een massa aan afwisseling. De riffs zijn kort, krachtig en meeslepend. De ritmesessie is méér dan oké en de zang bruut, agressief en rauw waarbij we geregeld moeten denken aan het stemgeluid van Randy Blythe van Lamb Of God. Kortom fans van de hierboven beschreven fans die open staan voor niet-Engelstalige teksten moeten dit zeker eens beluisteren. Voor wie wil, kunnen we overigens meegeven dat ze de moeite hebben genomen om via bandcamp een vertaling van de nummers in het Engels weer te geven. Zelf menen we dat een band veel geloofwaardiger overkomt als er gezongen wordt in de eigen taal dan krampachtig te proberen in het Engels en dan met de meest cliché-achtige teksten te komen aandraven. In die zin is ‘Isle’ zeker en vast gedurfd waarbij vooral de goede productie opvalt voor een debuutplaat die in eigen beheer wordt uitgebracht. Het toont aan dat deze heren heel wat in hun mars hebben.

K.H. (75)

Independent Release

Tracklist: 1. Patres Ignotum 2. Promised Land 3. Turned Inside Out 4. Everything Is As It Should Be 5. The Dark Tower 6. Zombieland 7. One-way Ticket 8. The War Of Fools 9. Progressor