Firienholt: By The Waters Of Awakening

Het uit Leeds, Groot Brittannië afkomstige Firienholt zorgde vorig jaar voor drie ep’s die hun visie op atmospheric black metal aankondigde. Nu zijn de heren – Caradhras (vocals, keyboards), Silvertine (gitaar, programmering) en Fanuidhol (bass, vocals, keyboards) – er met een eerste full-album. ‘By The Waters Of Aweakening’ telt vijf lang uitgesponnen tracks. ‘A Forgotten Legacy’ opent rustig, sfeervol met een weidse sound waar nu en dan wat extra kracht wordt aan toegevoegd middels black metal passages die voorzien worden van grimmige vocalen, terwijl de heren anders kiezen voor heel mooie cleane vocalen. Dit zorgt natuurlijk voor een stevig contrast en terwijl de sound vooral als atmosferisch kan omschreven worden, blijft onderhuids een dreigende kille duisternis doorheen het nummer rondwaren. ‘War Of Wrath, War Of Ruin’ gaat op dat elan verder met een zoete, sfeervolle melodie die doorspekt wordt met grimmige en krachtige flarden black metal. Nu en dan gaat het tempo de hoogte in en krijgt het nummer een gezonde dosis extra kracht te verwerken, maar het lijkt er wel steeds op dat de heren van Firienholt niet voluit willen gaan. Toch zorgt ook dit voor een knappe compositie. Een mooie sfeervolle intro luidt ‘Ashes Of The Golden Hall’ in en we zijn weer vertrokken voor een vrij lange trip doorheen de muzikale wereld die Firienholt hier creëert. Ook nu weer zit de dreiging en de duisternis onderhuids verpakt en dankzij de grimmige vocalen wordt je ook nu bewust dat de band ook black metal in zijn vaandel voert, al blijft sfeer schepping, atmosferisch, groots en weids de bovenhand nemen. De fantasy wereld van bijvoorbeeld J.R.R. Tolkien is nooit veraf. Meer van hetzelfde krijg je te horen met de twee overige tracks want ook ‘Ruminations By Starlight’ en ‘The Whispering Shadow’ zijn lang uitgesponnen nummers die sfeervolle rustige momenten afwisselen met iets meer gedreven en energieker stukken. Ook in deze tracks staat het sfeervolle centraal, terwijl de heren ook blijven afwisselen tussen de grimmige stem, die naar black metal neigt, en de mooie cleane vocalen. Zo ontstaat een lang werkstuk dat blijvend boeit en dat het best tot zijn recht komt als je na een lange werkdag in je luie zetel zit te bekomen met een goed glas binnen handbereik. Indien je gewoonweg stevig uit de bol wil gaan om donkere en dreigende black metal klanken, ben je er hier aan voor je moeite. Dit is immers zeer sfeervolle metal met sporadisch een iets krachtiger en / of heftiger fragment. Met ‘By The Waters Of Awakening’ zorgt Firienholt voor een album dat ons nog heel wat luisterplezier zal schenken inde late donkere uurtjes om tot rust te komen.

Luc Ghyselen (85)

Naturmacht Productions NP 131

Tracklist: 1. A Forgotten Legacy 2. War Of Wrath, War Of Ruin 3. Ashes Of The Golden Hall 4. Ruminations By Starlight 5. The Whispering Shadow