Abkehr: In Blut

Het Duitse black metal ensemble Abkehr staat voor black metal en kijkt daarvoor naar de veelvuldig geprezen Noorse black metal scene alsook naar de eerder op Amerikaanse leest geschoeide atmosferische black metal. Daarmee kan je natuurlijk al heel wat richtingen uit en dat is precies wat Abkehr hier probeert te doen op ‘In Blut’, het tweede full-album. Abkehr werd in 2015 opgestart en is een muzikale creatie van het duo H. (drums) en Raash (gitaar, bass, vocals). Na de ep ‘In Asche’ uit 2017 volgde in 2019 ‘In Feuer’, het eerste full-album. Met ‘In Blut’ gaat het duo op de ingeslagen weg verder. Slechts vier tracks telt het nieuwe werkstuk die de heren gemakshalve ‘I’, ‘II’, ‘III’ en ‘IV’ als titel meegaven en die afklokken net boven de dertig minuten. Wij vinden van onszelf dat we nogal black metal minded zijn, maar ons echt overtuigen, laat staan overdonderen, doet Abkehr allerminst. Ja, we horen een kille dreigende duisternis die opborrelt in hun sound, en ja het tweetal speelt wat met atmosferische elementen en stevige, om niet te zeggen furieuze, erupties, maar het lijkt net alsof we alles al eens eerder hebben gehoord. Voeg daar een rauwe schreeuw als vocal aspect aan toe, met, naar onze smaak, net iets te weinig variatie en / of diepgang, die, bij momenten toch, maar net boven het muzikale aspect uitkomen en je kan misschien ons sceptische benadering begrijpen. Als je dan ook nog weet dat we de songopbouw maar zus en zo vinden, dan begrijp je misschien nog beter onze bedenkingen. We moeten dan ook besluiten dat ‘In Blut’ zeker niet het album is dat we verwacht hadden, maar we houden er toch nog rekening mee dat wat nu niet is, misschien nog komen moet.

Luc Ghyselen (58)

Vendetta Records Vendetta 217

Tracklist: 1. I 2. II 3. III 4. IV