King Of Asgard: Svartrviðr

King Of Asgard ontstond in 2008 en zorgt voor een mix van melodic death metal en black metal. Als je dan ook nog weet dat de heren er voor kiezen om epische verhalen te brengen uit de provincie Östergötland en ook de Noorse Mythologie en sages en warm hart toedragen, dan mag het je ook niet verbazen dat King Of Asgard ook wel als Viking metal band en zelfs als pagan metal band geboekstaafd wordt. En ook daar kunnen we ons echt in vinden. Enige overblijver van de originele line-up, Karl Beckman (vocals, gitaar, koor), laat zich tegenwoordig omringen met Jonas Albrektsson (bass, vocals), Ted Sjulmark (gitaar, koor) en Mathias Westman (drums). Het viertal zorgt op ‘Svartrviðr’, het vijfde full-album voor de band, voor acht lang uitgesponnen tracks die precies bevatten wat we hier boven al beschreven: een mooie samensmelting van melodic death metal en black metal overgoten met epische grandeur en toch badend in kille duisternis zonder het melodieuze aspect uit het oog te verliezen. Het zorgt voor een heel beklijvende en intense luisterervaring die ons vooral doet denken aan Amon Amarth. En daar zijn de krachtige vocalen voor een deel verantwoordelijk voor, maar ook de krachtige intensiteit die van elk nummer uitgaat doet ons meerdere keren denken aan die van hun befaamde landgenoten. Dankzij de talrijke tempo en ritme wisselingen, de erg krachtige vocalen én de geregeld opduikende kloeke koorzang, vervelen we ons geen seconde. Na het toch erg goed ontvangen ‘Taudr’ uit 2017 is ook dit album een heel knappe aanvulling op de mooie discografie die King Of Asgard reeds heeft opgebouwd. Geen van de nummers steekt er naar ons gevoel echt bovenuit, maar een zwak moment is al helemaal niet aan de orde. Het kwartet zorgt immers voor een heel knap geheel waar zeker liefhebbers van Viking metal, melodic death metal en zelfs black metal hun gading in zullen vinden.

Luc Ghyselen (90)

Trollmusic TROLL 017

Tracklist: 1. Frôðr 2. Rifna 3. Hæimr 4. Kvikr 5. Ammobiærg 6. Svartrviðr 7. Harmdauðr 8. FæigR