Between The Jars: What’s To Come

‘What’s To Come’ is het tweede album van de Utrechtse (Nederland) band Between The Jars die ontstond in 2014 op de zolder van een drankengroothandel. Hun sound is op zich apart te noemen. Een soort mix van oudere prog (niet negatief bedoeld), uitgebreide gitaarriffs, psychedelische invloeden en een zeer “aparte” zang, waar ik, toegegeven, niet echt fan van ben (komt soms wat zagerig over). Muzikaal zit alles snor: goed gecomponeerde en uitgevoerde nummers maar de zang en productie kunnen zeker beter. Mits hieraan gewerkt wordt kan dit best een leuke band worden. ‘The Swarm’ is een leuk up tempo openingsnummer waar al direct al invloeden van Pain Of Salvation, Flower Kings en hier en daar wat Transatlantic te horen zijn. ‘All In Me’ heeft dan eerder en rustiger, kabbelend ritme. ‘Untethered’ gaat op dit rustige elan verder. Hier heeft de band zeker naar Pink Floyd geluisterd. Op ‘The Volume Rat’ gaat het tempo (gelukkig) weer wat de hoogte in en wordt het toch één van de betere nummers. ‘All In Me (Reprise)’ is dan weer een (te) lang, trager nummer waar het gitaarwerk wel aardig klinkt maar de zang weer begint te enerveren. Goh, ik ben niet echt wild van dit album want er zijn teveel werkpunten aan. Desalniettemin heeft deze band toch potentieel. Mits betere zang (vooral op de trage nummers) en een betere productie kan de band nog serieuze progressie maken.

Bart Verlinde (70)

Independent Release

Tracklist : 1. The Swarm 2. All In Me 3. Untethered 4. The Volume Rat 5. Passing Through 6. Collision 7. All In Me (Reprise)