Save The World: One

Zoals de titel hier aangeeft, is ‘One’ het debuutalbum van een nieuw opgestarte band met leden die over tonnen ervaring beschikken. Dan Tracey (lead & background vocals, elektrische & akoestische gitaren, keyboards, drums) is een artiest die muziek componeerde voor tal van televisie reeksen en films. Tegenwoordig is hij ook actief als zanger en gitarist bij Alan Parsons Live Project. Robert Wright (bass, elektrische & akoestische gitaren, keyboards & synthesizers, drums, cello, lead & background vocals) heeft reeds heel wat platinum en gouden albums in de kast staan en Jon Wysocki (drums, percussie) ken je van de band Staind waarvan hij een van de oprichters was en er bleef tot in 2011. Dit trio heeft een voorliefde voor arena rock en dat is precies wat de heren je hier aanbieden. Knap opgebouwde songs die een vol stadion uit de bol kunnen doen gaan dankzij hun aanstekelijke sound waarin je hard rock en progressive rock elementen in ontdekt. Extra hulp kreeg het drietal ook al, al hadden ze dat waarschijnlijk niet echt nodig, klasbakken als ze zijn. Zo maken ook Joey Hodge (die zorgt voor het strijkers arrangement op ‘Comic Con’), Jeffrey Sturms (piano op ‘The Light’), David Albro (bass tijdens ‘Cecilia Weiss’), Todd Cooper (saxofoon tijdens ‘Cecilia Weiss’), Deena Bistodeau (viool op ‘Bleed’) en Alan Parsons (spoken word op ‘Circus Maximus’) hun opwachting. In ieder geval zorgt Save The World voor twaalf heel toegankelijke songs die heel melodieus klinken en toch voldoende rock uitstralen om hard rock / progressive rock fans over de streep te trekken. Het geheel doet ons wat denken aan bijvoorbeeld Asia en Alan Parsons Project, al blijven we wel voorzichtig met vergelijkingen maken, want Save The World klinkt vooral als Save The World. Grootste aantrekkingskracht, naar onze bescheiden mening dan toch, zijn de loepzuivere vocalen, de mooi opgebouwde toegankelijke rockende nummers en de knappe melodieuze gitaarsolo’s die de heren ondertussen rondstrooien. Met deze ‘One’ zorgt het gezelschap in ieder geval meteen voor een debuutalbum van een band die we in de gaten moeten houden.

Luc Ghyselen (82)

Frontiers Records FRCD 1119

Tracklist: 1. Bleed 2. Comic Con 3. In Pieces 4. Circus Maximus 5. This Little Pill 6. Let Love Win 7. I Wish 8. Black Pearl 9.Cecilia Weiss 10. Princes & Thieves 11. Cern 12. The Light