Wytch: Exordium

Wytch werd in 2016 opgestart als Aska in Skellefteå, Zweden. De leden van de band hadden eerder al muzikale ervaring bij andere bands en in 2017 werd een vier tracks tellende ep op de markt gebracht. Erg veel deining veroorzaakte die ep helaas niet, maar de band wel werd opgemerkt door Ripple Music die de band in oktober 2020 tekende. De naam werd gewijzigd tot Wytch en nu is het vijftal – Johanna Lundberg (vocals), Simon Lundström (bass, vocals), Niklas Viklund (gitaar, vocals), Mattias Marklund (gitaar, vocals) en Fredrik Nilsson (drums) – er met zijn eerste full-album. Muzikaal wil het kwintet niet echt in een bepaald vakje ondergebracht worden, maar daar de band getekend is door Ripple Music kan je zelf al een beeld gaan schetsen van hun sound. Wij horen in ieder geval invloeden van psychedelica, blues rock, classic rock, occult rock en zelfs doom. We zouden Wytch muzikaal ergens durven situeren tussen Avatarium en Blues Pills. Niet in het minst omdat ook Wytch een fantastische vrouwelijke stem uitspeelt als lead vocaliste. Verder zet de band telkens zijn beentje voor op gebied van opbouw van de nummers waarin je telkens opnieuw de aangehaalde invloeden in kan ontdekken. Het gezelschap speelt ook met tempo en ritmewisselingen en zorgt ervoor dat drums en bass niet enkel instaan voor een stevige en zeer soepele basis, maar dat ze ook hun accenten kunnen leggen. De riffs klinken krachtig en krijgen nu en dan een psychedelisch randje mee die steeds perfect past bij het aangemeten pakje. Voeg daar knappe gitaarsolo’s aan toe, de ene keer vrij wervelend of flitsend, een andere keer meer melodieus en nog een andere keer eerder ingehouden en je verkrijgt een uiterst schitterende omlijsting van de al minstens even indrukwekkende stem van Johanna. We weten het: het is gevaarlijk om bands met elkaar te vergelijken, maar naast de eerder opgenoemde bands willen we ook Jefferson Airplane vermelden. Maar uiteindelijk is het natuurlijk nog veel beter om zelf te oordelen en tot het besluit te komen dat Wytch eigenlijk klinkt als … Wytch. Wij hebben er in ieder geval een band en een album mee ontdekt die nog vaak terug zal te vinden zijn in onze playlisten.

Luc Ghyselen (94)

Ripple Music

Tracklist: 1. Black Hole 2. The Saviour 3. Evil Heart 4. Blood 5. Warrior 6. Rebel 7. Break You Down 8. You