Reject The Sickness: While Our World Dissolves

Met ‘While Our World Dissolves’ is het vaderlandse Reject The Sickness toe aan een derde full-album. De band timmert sinds 2010 aan de weg en prijkte in de loop der jaren op tal van festivalaffiches in binnen- en buitenland. In 2019 bracht de band met ‘The New Chapter’ een ep uit die – zoals de titel aangeeft – een enigszins ander geluid liet horen met een stijl die veel meer richting death / thrash gaat dan op het eerdere werk waarbij ze vooral in de categorie metalcore werd ingedeeld. Indelen in vakjes is nooit onze sterkste kant geweest dus het maakt ons eerlijk gezegd weinig uit maar wat we wél kunnen vertellen, is dat ze beter klinken dan ooit. De riffs zijn vingervlug, catchy en retestrak. De drums klinken ronduit als het betere artilleriewerk in een oorlogsfilm alleen nóg sneller en harder en zanger Guy brult en schreeuwt woester en agressiever dan ooit zijn donkere teksten om je rillingen te bezorgen. De teksten gaan nog steeds over maatschappelijk thema’s waar je niet bijzonder vrolijk van wordt. Waar wij wél vrolijk van worden is over hoe ‘While Our World Dissolves’ klinkt. De band heeft met dit album alweer een stap voorwaarts gezet en klinkt simpelweg nóg melodieuzer en strakker. Opener ‘Disconnect’ opent onheilspellend met een spoken intro om dan in alle hevigheid los te barsten. Het is het begin van een alles verwoestende storm die pas gaat liggen na de laatste noot van afsluiter ‘Pillars Of Hope’. Als we al één puntje van kritiek hebben, dan is het dat de drie nummers van de ep ‘The New Chapter’ terug te vinden zijn op dit nieuwe album –weliswaar in een geüpdate versie – omdat we eenvoudigweg liefst zoveel mogelijk nieuwe muziek hadden gehoord. Daar staat tegenover dat één van die nummers, ‘Burning Soil’, vanaf we het nummer voor het eerst hoorden ons zodanig omver blies dat we er nooit genoeg van kunnen krijgen. Het bevat alles wat we van een goed nummer kunnen verwachten. Snoeihard en toch melodieus met een immense afwisseling en meeslepende riffs én een tekst die je bij de strot grijpt om niet meer los te laten. Als je van brutale, rechttoe rechtaan uptempo metal houdt met rauwe vocals – om dus niks in vakjes te plaatsen – dan heeft Reject The Sickness een album gemaakt dat je absoluut gehoord moet hebben. De band is een zoveelste voorbeeld van de reden waarom we fier mogen zijn op wat er in ons kleine landje aan talent rondloopt.

K.H. (93)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. Disconnect 2. Disapproval Of The Weak 3. We All Burn 4. Burning Soil 5. The Plague Of Life 6. The Furrow Of Our Soul 7. Reveal The Darkness 8. Reset 9. Pillars Of Hope