Steel Bearing Hand: Slay In Hell

Het Amerikaanse Steel Bearing Hand zorgt met ‘Slay In Hell’ voor een tweede full-album om hun mix van thrash metal en death metal te verkondigen. Steel Bearing Hand werd in Dallas, Texas in 2009 opgestart als Live By The Sword. Een jaartje later ging de band verder onder de naam Steel Bearing Hand. Twee demo’s gingen het full-album ‘Steel Bearing Hand’ (2015) vooraf. Pas nu vind de huidige incarnatie van Steel Bearing Hand – Chris Bonner (bass), Alex Johnson (gitaar), Wyatt Burton (vocals, gitaar) en Anthony Vallejo (drums) – de tijd rijp om met een opvolger aan te komen. ‘Slay In Hell’ telt zes tracks en opener ‘Command Of The Infernal Exarch’ gaat er meteen heel stevig en krachtig tegenaan. De snelheidsmeter zit constant in het rood, terwijl de energie als het ware uit de speakers knalt. Het kwartet zorgt dus meteen met een binnenkomer waar we even niet goed van zijn. Dat de heren toch nog ruimte vinden om een gitaarsolo in te lassen vinden we op zich al klasse, vooral ook omdat het tempo nergens gedrukt wordt. ‘Lich Gate’ opent wat aarzelend vooraleer het gaspedaal opnieuw heel stevig wordt ingedrukt. De vocalen krijgen een andere klankkleur aangemeten maar dat doet niets af van de agressie of de brutaliteit. Een gierende gitaarsolo komt ook nu weer langs terwijl de heren wat spelen met het helse tempo en ritme. ‘Tombspawn’ krijgt een langere opbouw mee, maar haalt dan opnieuw snoeihard uit met brutaal en agressief klinkende riffs, krachtige vocalen en dit allemaal opnieuw aan een stevig tempo. Al moeten we er nu wel bij vermelden dat het viertal ook tragere stukjes inbouwt, zodat er meer variatie ontstaat. Voor ‘Per Tenebras Ad Lucem’ wordt de gaspedaal opnieuw heel diep ingedrukt, zonder dat de heren aan intensiteit, kracht, agressie of brutaliteit inboeten. Na een ietwat “rustiger” aanloop doet ook ‘Til Death And Beyond’ een pak snelheidsrecords aan flarden knallen en toch krijgen we nergens de indruk dat de heren zich overspelen. Net als we denken dat het nummer erop zit gooien de heren er nog een wervelende en gierende gitaarsolo tegenaan en wordt het tempo nog wat de hoogte ingejaagd. Afsluiter ‘Ensanguined’ opent met mooie drumpatronen. Krachtige riffs leveren daarna bijstand en heel dreigend en langzaam ontplooit de Steel Bearing Hand machine zijn helse tempo en ritme. Duivelse basslijnen worden ingezet om een compleet andere tempo aan te geven en die doen ons zelfs even denken dat we hier met een doom metal band te maken hebben. Maar uiteindelijk worden alle remmen weer losgegooid en dendert Steel Bearing Hand weer vol overgave en energiek verder. Of we dan onder de indruk raken van al dit brutale en agressieve geweld dat aan een, meestal toch, hels tempo wordt afgeleverd? Toch wel een beetje, hoor. Het is niet zo dat Steel Bearing Hand ons nu volledig van de sokken blaast, helemaal niet zelfs, maar we hebben ook geen moment gedacht om de skip toets te gaan gebruiken. Liefhebbers van een mix van death metal en thrash metal doen er toch goed aan om deze ‘Slay In Hell’ te checken.

Luc Ghyselen (85)

Carbonized Records

Tracklist: 1. Command Of The Infernal Exarch 2. Lich Gate 3. Tombspawn 4. Per Tenebras Ad Lucem 5. Till Death And Beyond 6. Ensanguined