Zgard: Place Of Power

Met ‘Place Of Power’, het zevende full-album van het een persoonsproject Zgard, maken wij van MUSIKA kennis met dit pagan black metal project dat reeds in 2010 werd opgestart. Achter Zgard schuilt Yaromisl die dus voor alles instaat. Sinds 2017 Zorgt Lycane wel voor de drumpartijen zodat dit zowaar het eerste album is waarop Yaromisl niet alles alleen heeft gedaan. Muzikaal put Zgard uit het rijke muzikale verleden van de Hoetsoelen, een etnisch / cultureel bergvolk uit de Karpaten dat zich ergens situeert tussen Roemenië en Oekraïne. Ook de naam voor dit project haalde hij daar want Zgard betekent zoveel als “amulet”. Dat de man dan ook nog de taal gebruikt van de Hoetsoelen zorgt er meteen voor dat wij alvast geen snars begrijpen waarover hij het eventueel kan hebben. Zijn muzikale mix van furieuze dreigende black metal met eerder toegankelijke elementen uit de folk en pagan wereld van het volk, pakt ons niet meteen bij de keel. Spijtig. Daar zijn vooral de vocalen debet aan, daar we echt geen fan zijn van de krijsende stem van Yaromisl. De samenzang, die dan hier en daar opduikt, vinden we dan weer geslaagd, terwijl we ons ook kunnen vinden in het puur muzikale gedeelte. Verdeeld over acht tracks, waar we de korte instrumentale opener ‘Arise’ bij tellen, probeert Zgard ons in ieder geval te overtuigen dat ‘Place Of Power’ een knap werkstuk is geworden. Maar helaas vallen we echt niet voor het stem timbre van de man en vrezen we dat dit album niet zoveel meer uit de platenkast zal komen.

Luc Ghyselen (60)

Schwarzdorn Production

Tracklist: 1. Arise 2. Trap Of Cold 3. Old Ruins 4. Ascension Fog 5. The Fiendmother 6. Place Of Power 7. Last Harvest 8. Thaw