Michael Fury: Affairs In Babylon

Hoe komt het dat een album zo de adem van de jaren tachtig kan uitademen? Wel, omdat het eigenlijk in die tijd gemaakt werd. Na bijna veertig jaar wordt er terug nieuw leven ingeblazen en verschijnt het album voor het eerst digitaal. De muziek werd zorgvuldig hersteld van een vinyl en met de hedendaagse technieken herwerkt door Anthony Panacci. Het zal een collectors item worden, want de oplage werd tot 1000 exemplaren beperkt. Myles Hunter (Avalon), bassist Martyn Jones en gitarist Rob Kennedy hebben in 1979 de band Michael Fury opgericht, gebaseerd op een personage in James Joyce’s “The Dead”. De band hield het niet lang vol en gooide in 1983 de handdoek in de ring. Maar toen Myles een jaar later keyboard player Howard Helm (ex ZON) tegenkwam ontsprong de vlam opnieuw. Oorspronkelijke leden Martyn Jones (bas) en gitarist Rob Kennedy kwamen er terug bij en ook drummer Dave Mihal vervoegde de band. Hun debuut ‘Affairs In Babylon’ kwam in 1984 uit. Het titelnummer ‘Affairs In Babylon’ zorgt met piano en vocale ondersteuning voor een rustige start. Easy rocker ‘Through The Thunder’ brengt wat beweging. Een ferme keyboardlaag zorgt voor een eighties sfeer. Een virtuoze snarenplukker doorbreekt het zweverige gevoel en zet je met beide voetjes terug op de grond. Experimenterende geluiden zijn typisch en ook ‘Pictures And Prints’ doet zijn duit in het zakje. Op een moment waar ik het gevoel krijg dat alles nogal braafjes blijft, brengt ‘There’s Gonna Be A Fire Tonight’ waar ik op zoek naar was. De pittigheid zit er wel degelijk in en bij momenten hoor ik er de vurigheid van Magnum in terug. Na de melancholische easy rocker ‘These Are The Good Times’ komen we bij ‘(Janie) Here We Go Again’, een aanstekelijk nummer met erg knappe vibe. Zonder meer een van de betere nummers van het album, waar stilzitten moeilijk wordt. Even bekomen met het rustigere ‘Hot Words’, want ‘And We Al Go Down To The River’ laat terug alle bellen rinkelen. De typische ritmische drum is een vast gegeven tussen de gitaren en keyboard. De synthesizer invloeden dompelen je onder. Vlak voor het einde krijgen we het vlotte ‘White Wine And Roses’, dat je vrolijk stemt voor ‘Love Comes Down’, waarmee het album wat neerslachtiger afgesloten wordt. Mooie melodieën in een eighties sfeertje, de een al pittiger en melodieuzer dan de andere maar al bij al een album dat vlotjes verteerbaar is. Het breekt geen potten, maar voor een flashback van de betere jaren tochtig rock zit je alvast voor een flink half uur zeker op de goede plaats.

Rocking Klingon (80)

AOR Heaven aor 00231

Tracklist: 1. Affairs In Babylon 2. Through The Thunder 3. Pictures And Prints 4. There’s Gonna Be A Fire Tonight 5. These Are The Good Times 6. (Janie) Here We Go Again 7. Hot Words 8. And We Al Go Down To The River 9. White Wine And Roses 10. Love Comes Down