Minas Morgul: Heimkehr

Minas Morgul is in de fantasy wereld van J.R.R. Tokien de naam van de uitvalsbasis van de Nazgûl. In onze hedendaagse muziekwereld was het de naam van een Duitse symphonic metal uit de buurt van München die helaas ter ziele is gegaan. Maar, Minas Morgul is nog steeds de naam van een ander Duits gezelschap dat in 1997 werd opgestart. Dit tegenwoordig zes koppig monster – Robse (vocals), Berserk (drums), Saule (gitaar), Haffi (gitaar), Janke (bass) en Jen (keyboards) – zorgt voor een mix van melodic black metal en pagan metal. Met ‘Heimkehr’, wat zoveel betekent als “thuiskomst”, is Minas Morgul aan zijn zevende full-album toegekomen. Tien tracks telt dit blinkend schijfje dat instrumentaal opent met ‘Prolog: Sturm Aus Ost’, waarna het titelnummer alle twijfels, indien die er zouden zijn, volledig wegneemt wat betreft de muziekstijl die zich vanaf dan mooi ontplooit doorheen de overige tracks. De heren kunnen er ongenadig en zwaar stevig tegenaan gaan, maar laten ook ruimte om wat atmosferische elementen toe te laten zodat er afwisseling ontstaat in tempo, kracht, ritme en dreiging. En zonder dat het sextet ons hier echt overweldigd, zijn we toch wel aangenaam verrast door de heren die hier stuk voor stuk knap opgebouwde en gearrangeerde songs hebben neer gezet. Zoals eerder gesteld zorgen ze voor voldoende variatie al blijven de dreigende, in duisternis gehulde en furieus klinkende zwartgeblakerde stukken in de meerderheid en dat juichen wij alleen maar toe, al is het niet zo dat we de andere fragmenten minderwaardig vonden. Met andere woorden: Minas Morgul overtuigd ons vanaf opener ‘Prolog: Sturm Aus Ost’ tot en met afsluiter ‘Epilog: Tiefe Narben’. Black metal fans die ook van een scheut pagan houden kunnen dit zowat blindelings aan hun collectie toevoegen.

Luc Ghyselen (85)

Trollzorn

Tracklist: 1. Prolog: Sturm Aus Ost 2. Heimkehr 3. Niedergang 4. Stein um Stein 5. Teufel 6. Weltenfall 7. Totenschiff 8. V. F. 9. Dein Erwachen 10. Epilog: Tiefe Narben