Primal Fear: I Will Be Gone (ep)

Het Duitse power metal gezelschap Primal Fear hoeft eigenlijk geen introductie meer. Maar voor hen die de band toch niet zouden kennen. Primal Fear werd in 1997 opgestart door vocaliste Ralf Scheepers (nadat hij Gamma Ray verliet en onsuccesvol solliciteerde bij Judas Priest) en een aantal leden van Sinner. Ondertussen bouwde Primal Fear een indrukwekkende discografie op met o.a. dertien full-albums waarvan ‘Metal Commando’ (2020) het meest recente was. Nu pakt het huidige zestal – naast Ralf hoor je bassist Mat Sinner, drummer Michael Ehré en de gitaristen Tom Naumann, Alex Beyrodt en Magnus Karlsson – met deze vijf tracks tellende ep. Het titelnummer is een prachtige ballade en met gastvocaliste Tarja Turunen stijgt het nummer nog meer in onze achting. De wisselwerking tussen de begeesterende stem van Tarja en de krachtige stem Ralf doet wonderen. ‘Vote Of Confidence’, het enige echte nieuwe nummer op deze ep is een krachtige en stevige power metal song waar kracht, melodie en aanstekelijkheid strijden om de meeste aandacht. Het instrumentale korte ‘Rising Fear’ zorgt voor een kleine adempauze vooraleer ‘Leave Me Alone’ de draad van kracht, melodie en energieke gedrevenheid weer opneemt. ‘Second To None’ sluit al even stevig af. Het tempo ligt iets lager maar dat komt de kracht ten goede. Maar zoals eerder gesteld de blikvanger is het titelnummer en de prachtige samensmelting van de stemmen van Ralf en Tarja. En ja, deze ep is enkel voor dit nummer alleen al verplichte aanschaf voor power metal fanaten!

Luc Ghyselen (90)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. I Will Be Gone 2. Vote For Confidence 3. Rising Fear 4. Leave Me Alone 5. Second To None