Rioghan: Blackened Sky (ep)

‘Blackened Sky’ is het vier tracks tellende debuut van Rioghan, een artieste die sinds 2010 een pak teksten en gedichten schrijft. Sinds 2019 wil de dame een aantal van deze teksten op muziek zetten. Daarvoor kreeg ze wat hulp van een paar componisten. Ze bewerkte haar teksten een beetje indien daar nood aan was en ‘Blackened Sky’ is het eerste resultaat. ‘Hollowness’ opent uiterst fragiel met minimale begeleiding en alhoewel Rioghan over een mooie stem beschikt, blijven we toch op onze honger zitten. Beterschap krijgen we, althans naar onze mening, met ‘Enough’ waar de muziek krachtiger om de hoek komt kijken en een beetje een mix vormt van progressive metal en gothic. Ook op vocaal vlak krijgt haar stem extra kracht en zelfs een rauw randje hier en daar. ‘Wither’ is terug een heel pak rustiger en kalmer en zouden wij durven situeren als alternative pop: niet echt “our cup of tea”. ‘Corrupt’ gaat op de ingeslagen weg verder en alhoewel we wel gecharmeerd zijn van de stem van Rioghan missen we kracht, een donker of rauw randje. Met andere woorden: ‘Blackened Sky’ van Rioghan zal wel zijn aanhangers vinden, maar zelf zijn we geen fan van het aangeboden werk.

Luc Ghyselen (50)

Inverse Records

Tracklist: 1. Hollowness 2. Enough 3. Wither 4. Corrupt