Alta Reign: Mother’s Day

Met heel wat tromgeroffel en trompetgeschal werd begin dit jaar het debuutalbum, dit ‘Mother’s Day’, van Alta Reign aangekondigd. Alta Reign is ontstaan naar de ideeën van drummer Jeff Plate (o.a. Savatage en Trans-Siberian Orchestra) die al zo’n dertig jaar aan het borrelen zijn. Toen hij Jane Mangini (keyboards – Trans-Siberian Orchestra) over zijn plannen en ideeën vertelde, was Jane meteen bereid om haar medewerking te verlenen. Kevin McCarthy (bass, vocals), Zach Hamilton (gitaar, keyboards, vocals), Tommy Cook (lead vocals, gitaar) en Collin Holloway (lead vocals, gitaar) sprongen mee aan boord en Alta Reign was geboren. Muzikaal kan je de band wat situeren in het verlengde van Trans-Siberian Orchestra zijnde een mix van melodic metal, progressive metal en progressive rock. ‘Mother’s Day’ telt dertien tracks waarvan ‘Always’ twee keer aan bod komt: een maal elektrisch en een maal akoestisch. De gitaarsolo op ‘Rise’ is van Chris Caffery (Savatage), terwijl Joel Hoekstra (o.a. Whitesnake en Trans-Siberian Orchestra) de gitaarsolo inspeelde op het titelnummer. De nummers zijn allen goed opgebouwd en gearrangeerd, en de muzikanten kennen stuk voor stuk hun instrument en weten waar ze kunnen schitteren. Er zijn een pak tempo en ritmewisselingen in elk nummer te horen zodat er heel wat variatie te horen is. Alles dus dik in orde horen we u denken. En toch klikt het niet bij ons. De reden? Hoogstwaarschijnlijk de vocalen, want die tillen de nummers niet naar een hoger niveau. De voor ons meest geslaagde tracks zijn immers de korte instrumentale tussendoortjes ‘ESC (Escape)’ en ‘Passage’. Op puur muzikaal vlak kunnen we ons meestal wel vinden met het hier aangeleverde werk – al missen we momenten waar het vuur echt in de pan slaat – maar de stemmen staan, naar onze bescheiden mening, niet op dit niveau. Slecht of minderwaardig zullen we dit heel zeker niet noemen, maar wij vrezen toch een beetje voor Alta Reign. Van een band die met zo veel tromgeroffel en trompetgeschal wordt aangekondigd, verwachten wij alvast toch stukken meer dan net in de middelmaat te landen.

Luc Ghyselen (70)

Rat Pak Records

Tracklist: 1. Shine 2. Witness 3. Thin Red Line 4. Never Say Never 5. Mother’s Day 6. ESC (Escape) 7. Come Out And Play 8. Let’s Go! (I’m In Charge Now) 9. Always 10. Immortal 11. Passage 12. Rise 13. Always (acoustic version)