The Rumjacks: Hestia

Wie van Celtic punk rock kent ongetwijfeld The Rumjacks. Dit gezelschap uit Australië werd in 2008 opgestart. In 2011 kende de band een ongelooflijk succes met ‘An Irish Pub Song’, een nummer uit hun debuutalbum ‘Gans Of New Holland’ (2010), dat zo maar liefst meer dan zestig miljoen views verzamelde op YouTube. Dit om maar even aan te geven dat The Rumjacks een gevestigde waarde zijn in het (sub)genre. Met het nieuwe ‘Hestia’ zijn The Rumjacks aan album nummer vijf toe. En de heren maken goed gebruik van de nodige ruimte op een blinkend schijfje want je krijgt zo maar liefst veertien nummers te horen die vooral uit nodigen tot dansen, springen, meebrullen, drinken, … kortom die eindigen tot feesten. Echt vernieuwend is het allemaal niet, maar het is zo aanstekelijk dat de heren al meteen een pak punten verdienen voor de drive en de energie die van elk nummer uitgaat. Dit is veertien maal een enorme uitnodiging tot een stevige en krachtige party, maar de heren vergeten niet dat er daarvoor ook goed opgebouwde en gearrangeerde nummers voor nodig zijn. En die zijn alle veertien dik in orde, zodat deze ‘Hestia’ een lang feest is geworden. De krachtige sound van gitaar, drums en bass vormen de zeer stabiele basis. Voeg daar de “whiskey-soaked” vocals aan toe, en het gebruik van authentieke instrumenten als banjo, mandoline en bouzouki en je verkrijgt een uitstekende party cocktail waarbij stil zitten of stil staan eigenlijk onmogelijk is. Wij zijn ondertussen al aan een vierde, of is het vijfde, rondje bezig en nog krijgen we er niet genoeg van. Helaas zijn we bijna door onze drank voorraad heen, wat betekent dat we toch een pauze zullen moeten inlassen. Liefhebbers van het (sub)genre in het algemeen en van The Rumjacks in het bijzonder hebben er weer een fantastisch schijfje bij om uren aan een stuk uit de bol te gaan. En ja, daar horen wij ook bij!

Luc Ghyselen (90)

ABC Records

Tracklist: 1. Naysayers 2. Bullhead 3. Hestia 4. Through These Iron Sights 5. Sainted Millions 6. Tell Me What Happened 7. Rhythm Of Her Name 8. Golden Death 9. Lizzie Borden 10. Light In My Shadow 11. Wanderust 12. Athens To The North 13. Motion 14. Goodnight & Make Mends