Final Gasp: Baptism Of Desire (ep)

Final Gasp is een vrij jonge punk / hardcore band uit Boston. ‘Baptism Of Desire’ is een ep die nu in een fysieke versie wordt uitgebracht maar die eigenlijk voor het eerst digitaal verscheen eind 2019. We moeten bekennen dat de band voor ons totaal nieuw is én dat we bitter weinig info over de band hebben weten te bemachtigen. Wat we wél weten is dat het viertal met ‘Baptism Of Desire’ vier nummers op de mensheid loslaat voor een totaalduur van een dikke elf minuten. We zijn niet zo voor het opdelen in hokjes en categorieën maar om toch een beetje een idee te geven waaraan je je mag verwachten, dit is zeker en vast geen straight forward hardcore zoals je ’t zou kennen van pakweg Agnostic Front of Sick Of It All. En punk is het ook niet. Laat ons zeggen dat de band effectief ergens het midden houdt tussen beide genres waarbij vooral de zang neigt naar punk. Soit, stevig is het in ieder geval en vrij apart dus ook wel vinden we. De gitaren zijn snerpend en doorgaans vlug, geregeld neigend naar noise zelfs, de zang is welhaast declarerend – doet ons een beetje denken aan ons vaderlandse Mind Rays – en de melodieën zijn afwisselend te noemen. Puntje van kritiek is dat de bas helaas véél te weinig hoorbaar is voor ons (laten we erbij vertellen dat we nogal fan zijn van zware bassen) en dat de gitaren alles overstemmend zijn. Kortom, de productie had wat ons betreft beter gekund. We vertellen er voor de volledigheid wel bij dat wij ons gebaseerd hebben op een digitale uitvoering en dat we dus hopen dat de vinyl uitvoering enige remastering ondergaan heeft. ‘Dead Asleep’, het afsluitende nummer van de ep, kan ons persoonlijk het meest bekoren. Met een tijdsduur die de vijf minuten ruim overschrijdt, is het veruit het meest uitgesponnen nummer en mede daardoor ook het nummer dat het minst refereert naar punk of hardcore maar het toont wél het meest wat de heren in hun mars hebben. Mooi opgebouwd nummer dat geen seconde verveelt. Final Gasp heeft met deze eerste worp voor ons in ieder geval een veelbelovend debuut afgeleverd.

K.H. (75)

Helter Skelter Productions

Tracklist: 1. Final Gasp 2. The New Dawn 3. Night Vision 4. Dead Asleep